NY BOK

Kära vän, hvad jag tänker på dig!

Ellinor Melander

Gidlunds förlag

 

Hinke Bergegren (1861–1936) var frispråkig och (ö)känd socialistagitator och sexualreformator runt förra sekelskiftet. För sitt förbjudna propagerande av preventivmedel dömdes han flera gånger till fängelse.

Sachs blev tidigt änka och var därefter livslångt förälskad i Bergegren. De bodde ihop i Paris några år på 1890-talet, men han bröt aldrig upp ur sitt livslånga äktenskap.

Under många år kunde de därför mest kommunicera per brev. 

Ellinor Melander har nu samlat ihop, fått utgivna och kommenterat dessa ”Hilda Sachs brev till Hinke Bergegren”, som undertiteln lyder. 

Idén skulle med vänligt överseende kunna kallas intressant och ambitiös, men resultatet måste med uppriktig ärlighet betecknas som rätt meningslöst och misslyckat. Att ta del av bara den enas brev, utan den andres svar, innebär att korrespondensen inte bara blir ofullständig utan också irriterande oklar, ofta halvt obegriplig.

Dessutom fyller denna uppenbart engagerade kvinna sina brev med text som är tröttsamt trivial, lite likt en försmak, läs avsmak, av ett Facebookflöde. Det handlar om vädret, barnen, hälsan, resor och hennes arbete. Plus, förstås, att hon längtar efter honom, han som är hennes tröst, glädje, allt, han som hon ”hållit på att dö af längtan efter”.

På ett ställe kallar hon det ”dessa icke mycket intressanta meddelanden”, på ett annat slutar hon ”utan att ha haft något egentligt att berätta er”.

Nä, dessa går åter till avsändaren.