Den 14 december 2009 larmades räddningstjänsten till en bostad i Solna utanför Stockholm efter att en 70-årig man påträffats livlös i badkaret. Det här blev början på en rättsprocess som i förlängningen innebar att Esa Teittinen dömdes till 15 års fängelse för mord.

Den i dag 61-årige Teittinen har hela tiden hävdat sin oskuld. Två gånger har han sökt resning i Högsta domstolen men fått nobben. Under förra året började Haparandaadvokaten Marko Tuhkanen att arbeta med en ny resningsansökan till Högst domstolen, HD.

Efter att HD begärt in ett yttrande från riksåklagaren meddelades beslutet:

Artikelbild

| Advokat Magnus Söderlind kommer att vara bisittare till Tuhkanen under rättegången.

"Riksåklagaren motsätter sig inte att Esa Teittinen beviljas resning. Grund för beslutet är den nya bevisningen som presenterats av Marko Tuhkanen och hans team. Vetenskapliga rön som enligt riksåklagaren försvagar hovrättens slutsats att dödsorsaken måste ha varit drunkning. Den nya rekonstruktionen talar också för ett annat händelseförlopp än den domstolen utgått från, anser riksåklagaren".

I beslutet konstaterar riksåklagaren att hänsyn även har tagits till att två av hovrättens ledaremöter vill fria Esa Teittinen redan på det ursprungliga materialet.

– Vid en sammantagen bedömning kan jag inte komma till någon annan slutsats än att det är sannolikt att hovrätten hade frikänt mannen om de nya omständigheter som nu presenterats hade varit kända för domstolen, säger riksåklagare Anders Perklev i ett pressmeddelande.

Det här innebär med all säkerhet att Teittinen kommer att frias. Marko Tuhkanen är segerviss.

Artikelbild

| Det är högsta domstolen som har beviljat resning och skickat tillbaka morddomen till Svea hovrätt. På tisdag startar rättegången. Haparandaadvokaten Marko Tuhkanen och hans bisittare Magnus Söderlind, advokat i Luleå ska nu då den morddömde Esa Teittinen fri.

– Det här är det största som har hänt mig. Vi har varit ett team bakom det här och det har varit en lång resa. Nu har det burit frukt, säger Tuhkanen.

HD har beviljat resning men har skjutit tillbaka målet till Svea hovrätt och tisdag startar rättegången i Stockholm.

Artikelbild

– Vi har kallat 20 vittnen till rättegången, ett flertal av dessa är bland de bästa experterna inom sitt område, säger advokaten.

Bland annat har de kallar Pekka Karvonen och Anders Eriksson, båda professorer och mycket ansedda rättsläkare.

– Båda säger att det är medicinskt omöjligt att det handlar om ett mord. Dessutom anser vi att polisen har fuskat i sin utredning. Huvudvittnet har ljugit för domstolen, vi kan nu bevisa genom polisens tjänsteanteckningar att vittnet inte varit sanningsenlig, säger Marko Tuhkanen.

– Vi kommer också att yrka på ett rekordskadestånd på cirka 20 miljoner kronor, säger Tuhkanen.