Roger Sandberg har haft sin ateljé i Norra Svartbyns byahus sedan slutet av nittiotalet. Rummet på övre våningen är ljust med högt i tak. På väggarna hänger färdiga alster och på diskbänken ligger penslar på tork.

- Det är egentligen lite för varmt här på sommaren, säger Roger Sandberg och pekar mot det öppna fönstret i söderläge.

Där utanför finns det Norrbotten han ska måla på duken som står och väntar. Den ska sedan lottas ut till NSD:s monterbesökare.

Artikelbild

| Roger Sandberg målar ofta abstrakt och med ljuset i fokus.

- Vi får väl se vad det blir. För mig som är friluftsmänniska är Norrbotten den storslagna naturen. Men det finns ju andra delar också. Många kanske först och främst tänker på kulturen, människorna som bor här och deras mentalitet, industrierna och den framåtanda som ändå finns här, säger han och tittar på duken.

En målning i samma storlek hänger på väggen. Den tog runt fyra dagar att göra.

- Fördelen med att måla den här på två dagar är att jag kan sova på saken.

Kan det hända att du börjar om från början på onsdag morgon?
- Ja, fördelen är ju att det går att måla över allt.

Artikelbild

| "För mig som är friluftsmänniska är Norrbotten den storslagna naturen", säger Gilla-konstnären Roger Sandberg.FOTO: Simon Eliasson

Speciellt förberedd är han inte och det vill han inte heller vara - Roger Sandberg målar spontant och helst utan förlaga. Lite skisser och färgprover har han gjort, men där stannar det. Han åker till Piteå med en duk, några penslar och runt tolv burkar akrylfärg.

"Hatar att planera"
Han berättar om den gudomliga metoden som innebär att man bara målar och låter det ena inspirera det andra.

Artikelbild

| "För mig som är friluftsmänniska är Norrbotten den storslagna naturen", säger Gilla-konstnären Roger Sandberg.FOTO: Simon Eliasson

- Det är farligt att tänka att man vet vad det ska bli innan man börjat måla, då kan man lätt fastna i schabloner. Allt sker på duken så därför hatar, eller ogillar, jag att planera, säger han och skrattar.

Han har haft konsten som heltidssysselsättning sedan 2005, men som en deltidssak sedan 70-talet. Måleriet har alltid funnits vid sidan av jobb som bland annat skatterevisor, lärare och andra arbeten inom försäkrings- och reklambranschen.

Artikelbild

Drygade ut studentkassan
Under universitetsåren i Umeå kunde studentkassan drygas ut genom en såld tavla, men intresset för att måla fanns långt tidigare.

- När jag var liten skodde min pappa hästar åt Kronan i Boden. Han hade en tjock bok med alla sorters hästar och jag tittade mycket i den och började försöka rita dem.

Blir det en häst på Gilla-tavlan?
- Nej, det tror jag att vi kan utesluta.

Oavsett vad motivet blir, abstrakt eller inte, kommer det i alla fall att bära med sig lite kärlek under den ljuslila grundfärgen.

- Jag målade ett brudpar på den här duken inför min dotters bröllop.