Lule stassteater vann priset i "Årets slow food" – kategorin där Scenkonstgalans jury vill hylla "näringsrika långkok" som får oss att växa som människor. Motiveringen lyder:

"En av Sveriges äldsta teatergrupper fortsätter, efter 40 år, att ge oss stor scenkonst för en ung publik. Att gruppen outtröttligt, pressade av tajta ekonomiska ramar, ger oss gratis sommarteater, skapar en levande tradition i Luleå i och med den årliga julkalendern, turnerar i våra fyra nordligaste län och utbildar sjukhusclowner är ett hjältedåd och en stor gåva. Med barns rättigheter som ledstjärna skapas scenkonst med hjärtat. De gestaltar aktuella samtidsfrågor för en ung publik. Med uppkäftig lek, kreativ protest och långsiktigt arbete har gruppen överlevt trots svåra villkor, nedläggningshot och förluster. En fri teatergrupp med rätt att roa och oroa som håller fanan högt och armarna öppna."

Norrbottensteatern vann klassen "Årets magi", i vilken juryn vill hylla dem som får oss att tappa tid och rum, med uppsättningen av "Dissekering av ett snöfall" – ett "tidlöst drömspel om att hitta sin egen väg", skriven av Sara Stridsberg och regisserad av Anna Azcárate. Motiveringen lyder: "Utifrån titeln “Drottning” förväntas hon föda fram en tronarvinge, utifrån titeln “Konung” förväntas hon krigsföra. Drottning Kristina motsätter sig båda uppgifterna i jakten på sin egen väg att styra landet. Vi dras med i ett drömspel med poetiska och filosofiska inslag, där vi i den tidlösa andan flyter mellan händelser och känslostormar. Det känns 1600-tal och det känns nutida, på det mest sömlösa och magiska vis. Här verkar scenkonstens alla delar i en magisk symbios, ett sceniskt allkonstverk. Ingen del är utan syfte, varje rörelse, varje andetag. Lika beslutsamt och med samma ambition som den berättelse vi får ta del av. Vi tappar andan, vi tappar uppfattning om tiden. Om att bryta med det förutbestämda, om att ändra på det som anses vara skrivet i sten."

Scenkonstgalan ägde rum på Stora teatern i Göteborg. I juryn som arbetat med nomineringarna under 2018 har Norrbottens-Kurirens kulturredaktör Eva Åström suttit.