Flera felaktiga transplantationer – kvinna avled

Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå har genomfört stamcellstransplantationer på patienter trots att de var för sjuka för att klara av behandlingarna.

Transplantationer. Flera felaktiga transplantationer har upptäckts på Norrlands universitetssjukhus.

Transplantationer. Flera felaktiga transplantationer har upptäckts på Norrlands universitetssjukhus.

Foto: Annakarin Drugge

Umeå2017-02-13 09:45

Stamcellstransplantation är en sista chans när inga andra behandlingar biter på akut lymfatisk leukemi, alltså blodcancer. Transplantation en tuff behandling som ofta är mycket smärtsam och kan ge svåra biverkningar. Patienten får inte ha för mycket kvarvarande cancerceller, så kallad "restsjukdom", kvar i kroppen. Då kan leukemin komma tillbaka. Men Kaliber i P1 avslöjar att NUS inte har följt de nationella riktlinjerna.

"Lena" var en av de drabbade patienterna. De nationella riktlinjerna säger att patienter bör ha under 0,1 procent restsjukdom inför den här typen av transplantation. Åtta dagar före Lenas transplantation 2014 visar hennes prov att hon hade 3 procent "restsjukdom". Men transplantationen genomfördes ändå.

– Vi kände att vi inte hade något annat val än att lita på läkarna. Det var det som återstod. Det var räddningsplankan, säger Lenas make till Kaliber.

Tre månader efter transplantationen kom Lenas leukemi tillbaka. Då valde hon att inte fortsätta sin behandling och två månader senare dog hon.

– Läkarna sa aldrig att de skulle göra avsteg från riktlinjerna. När det var restsjukdom kvar fick vi höra att det var "good enough" och hon kunde transplanteras, säger Lenas make.

Lena är inte det enda fallet. Det finns fler avvikelser och sjukhuset tillsatte därför en extern utredare, som har gått igenom sex fall. Utredaren, professor Hans Hägglund, säger till Kaliber att två patienter har transplanterats felaktigt och en tveksamt.

– Om patienten har kvarvarande sjukdom så bör man antingen. så att säga, ge patienten mer behandling eller avstå från transplantationen.

Maria Liljeholm är medicinskt ansvarig vid kliniken på Norrlands universitetssjukhus.

– När det gäller mängden restsjukdom så har också kunskapsläget förändrats när det gäller akut lymfatisk leukemi, och det kommer nya riktlinjer hela tiden, så man måste titta på det utifrån när ett fall har bedömts, säger Maria Liljeholm.

Men här hade ni forskning, här hade ni riktlinjer som sade något annat än hur ni agerade. Varför gick ni emot dem?

– För att just det svaret på den här restsjukdomsanalysen hade inte kommit när transplantationen sattes igång, och det är den rutinen vi har förbättrat. säger Maria Liljeholm till Kaliber.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om