Kvinnan blev efter valet polisanmäld och polisen inledde en förundersökning. Brottsrubriceringen var otillbörligt verkande vid röstning då hon ska ha tagit bort valsedlar tillhörande Alternativ för Sverige, Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen i ett par av Bodens vallokaler.

Klara Dahlström, kammaråklagare, har lett förundersökningen och beslutat att lägga ned den.

Varför?
Artikelbild

| En kvinna polisanmäldes för att ha plockat bort valsedlar i två vallokaler i Boden. Tre partier drabbades; SD, AFS och NMR.

– Jag kan bara hänvisa till mitt beslut, eftersom det är en nedlagd förundersökning så kan jag inte lämna ut några uppgifter i förundersökningen. Det är fortfarande förundersökningssekretess på de uppgifterna, säger Klara Dahlström.

Hon säger att motiveringen till nedläggningsbeslutet helt enkelt är att det inte går att bevisa att den här misstänkta personen har begått något brott.

Den misstänkte skrev på sociala medier att hon varit på två olika vallokaler i Boden, eftersom hon inte är folkbokförd i kommunen, och där tagit valsedlar. Hon fick mycket kritik och bad även om ursäkt för sitt tilltag.

Hon har ju erkänt att hon tog röstsedlar i två vallokaler?
Artikelbild

| Bernt Drugge (SD).

– Att ta valsedlar är inte otillåtet. Det får man ju göra, det får alla som röstar göra, utan det handlar om man har påverkat eller inverkat på röstningen. Det har man inte kunnat visat att det har skett, säger Klara Dahlström

Bernt Drugge (SD) tycker att kvinnans tilltag är odemokratiskt och ser allvarligt på det.

Han är besviken över att förundersökningen nu är nedlagd och tycker inte det ska spela någon roll att det inte går att bevisa att det påverkat röstningen.

– Det är en annan femma. Hon har ju gjort ett fel. Det är som att köra för fort, men klara sig för att man inte varit inblandad i en olycka. Det är ju uppenbart att hon gjort det eftersom hon skrev på Instagram om det. Hon har ju erkänt. Det här var synd, jag är besviken, säger Bernt Drugge.

Han anser att kvinnan inte hade behörighet att ens vara i vallokalerna i Boden, eftersom hon är skriven i en annan kommun.

– Jag tycker det här är fel.

Han menar att hon borde ha blivit dömd, men tillägger att straffet inte behöver vara så hårt.

– Hon kan ju få villkorligt.

Bernt Drugge bedömer att åklagarens beslut kan få till följd att fler gör likadant om man inte riskerar något straff.

– Nu kan vi dessutom få ett nyvald om några månader, avslutar han.