Sandra Sjöblom, Josefine Matti, Lisa Kullbrandt och Natalie Senbom går andra året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Björknäs i Boden.

Unga Ekokockar genomförs för tionde året. I år lägger man extra stor vikt vid att knyta ihop begreppen ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Arrangören vill på det sättet visa hur detta är ett ansvar och en möjlighet för dem som jobbar i branschen.

Josefin Sjöblom berättar att de jobbar mycket med ekologiska råvaror i skolan.

Artikelbild

| Sandra Sjöblom är huvudansvarig för förrätten, jordärtskockssoppa med fröknäcke till.

– Det är viktigt med ekologiska råvaror för att förbättra miljön så mycket som möjligt. Ofta har de också bättre smak, säger hon och tar citronen som ett exempel.

– Eftersom vi vet att den inte är besprutad kan man använda skalet också.

Hon valde programmet för att det verkade intressant och kul.

Lisa Kullbrandt och Sandra Sjöblom berättar att de i nian fick komma en kväll till skolan och provlaga för sina föräldrar.

Artikelbild

| Det är knepigt att skala jordärtskockor, särskilt om de är små.

– Mitt intresse startade där och då. Jag kunde inte någonting om matlagning och visste innan inte vilket program jag skulle välja. Det här var mycket intressant och det är kul att det är praktiskt, säger Sandra.

Lisa bestämde sig samma kväll att det var det här hon ville, för att hon tyckte det var så roligt.

Artikelbild

| Lisa Kullbrandt har huvudansvaret för huvudrätten, fetaostfyllda broccolibiffar.

Det var Josefine Matti som var på sin lärare Jonas Andersson om att hon ville tävla.

– Jag ville tävla i någonting och fick välja lagkamrater.

Artikelbild

| Josefine Matti är huvudansvarig för desserten, hjortronpraliner med hjortronmousse.

Hon valde Lisa och Sandra för att de jobbar bra tillsammans och har kul ihop. Sedan när de gick vidare behövde laget en lagledare, som också är reserv om någon blir sjuk. Natalie Senbom blev den fjärde lagmedlemmen.

Men innan de kom så långt komponerade de tillsammans med sin lärare en tre rätters-meny, som är helt ekologisk och vegetarisk. Förrätten består av jordärtkockssoppa. Till den är det fröknäcke. Till varmrätt valde de fetaostfyllda broccolibiffar och desserten består av hjortronpraliner med hjortronmousse.

Artikelbild

| Natalie Senbom är lagledare och för anteckningar under träningspassen. Efteråt går de igenom vad de kan göra bättre och hur.

– Vi ville ha med en produkt från Norrbotten, säger Lisa Kullbrandt.

De tog bilder och skickade in recepten till tävlingen. Sandra Sjöblom berättar att de också skickade med en motivering till varför de valt just denna meny.

Artikelbild

| Alla moment måste göras på viss tid och Natalie Senbom klockar sina lagkamrater.

– Vi tänkte ju ekologiskt, att vi ville ha med så mycket vegetariskt som möjligt och använda hela produkten för att minska svinnet.

De fick hjälp av lärarna. Sandra Sjöblom säger att hon skrek av lycka när de fick veta att de gått till semifinal.

– Vi är det enda laget från Norrbotten som gått vidare, säger Josefine Matti.

Semifinalen avgörs i Visby den 3:e och 4:e maj. Då ska de laga framför juryn och servera den. Josefine tycker det är bra att arrangemanget pågår två dagar för en av dem är det föreläsningar.

– Så vi kommer att lära oss ännu mer om ekologiska produkter och hur vi kan förbättra miljön.

Sex lag kommer gå vidare till riksfinal.

– Det är ganska nervöst, säger Josefine Matti.

Nu ligger de i hårdträning med tre pass i veckan. Alla moment måste göras på viss tid och Natalie Senbom klockar sina lagkamrater. Sedan går de igenom på vad de kan göra bättre och hur.

– Nu är det bara att nöta på tills det sitter, säger Sandra Sjöblom.

De lagar samtliga rätter tillsammans, men var och en har huvudansvaret för en rätt. Maten de lagar på träningen gör de matlådor av och säljer. Ofta är det lärare på skolan som köper dem.

I Visby är det sommar och de tycker det ska bli jätteskönt att komma dit. Om de går vidare kommer de sannolikt att få en produktkorg att välja på. Riksfinalen avgörs i september och går de vidare kommer de att få använda sommarlovet till att komponera en ny meny. Något som de inte skulle ha något emot.