Tävlingen äger rum i Vännäs och pågår hela dagen. Arrangör är YTA, Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd. Intresset för tävlingarna under de tiotal år som dessa genomförts har varit stort i hela landet. Här handlar det om att se hur de skickliga fordonseleverna som går tredje året på transportprogrammet manövrerar sina krävande stora fordon med millimeterprecision och tekniskt kunnande. Tävlingsdagen ska spegla en yrkesförares vardag och innehålla praktiska moment av varierande slag.

Svåra moment
Björknäseleverna som blivit utplockade av lärarna och sina klasskamrater för att representera Fordonsprogrammet säger att det varit si och så med förberedelserna. Fordonsprogrammet har 20 elever. I klassen finns tre tjejer.

- Vi har fått öva på grusplanen utanför transportprogrammet, men vi har inte byggt upp någon speciell bana. Vi har fått skisser inför tävlingen, men inte haft tid med resten. Så vi är kanske inte så förberedda som alla andra, säger Bodeneleverna.

Artikelbild

| Lovisa Kågström och Markus Vesterlund som går tredje året på Björknässkolans transportprogram ska tävla i Vännäs den 9 maj.

Luleåtjejen Lovisa Kågström tycker ändå det ska bli kul att mäta sina kunskaper med de andra tävlande.

Sista regionfinalen
- Det är rätt många som är med så det blir tufft. Däremot vet jag att det kan bli krångligt med kranen. Man kör den midjestyrt med en dosa. Vi har bara kört timmerkran. Det blir nog svåraste momentet, säger Lovisa Kågström.

- Skolan lovade att ta hit kranen för att vi skulle få pröva köra, men den har vi inte sett, säger Markus Vesterlund.

Tävlingen i Vännäs är den sista av fem regionfinaler där vinnarna går vidare till yrkes-SM i Malmö, där den bäste kvalificerar sig för y rkes-EM i Belgien i år.