Under natten till torsdagen antog senaten en lag som godkänner löpande kostnader i sex veckor för bland annat departementet för inrikes säkerhet – men inga pengar för en mur. Skrivelsen skickas vidare till representanthuset, som väntades godkänna den trots motstånd från ärkekonservativa ledamöter, och sist till Vita huset och Trump.

Men så blev det inte.

Presidenten informerade oss om att han inte kommer att skriva under skrivelsen som kom från senaten i går kväll med anledning av hans legitima oro för gränssäkerheten, säger representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, vid en pressträff.
Artikelbild

| Senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, är nöjd med den tillfälliga budgeten.

Dygn till deadline

Kompromissförslaget togs fram för att undvika en partiell nedstängning av sju myndigheter som annars inte får sin verksamhet finansierad. Trumps besked kommer med ett drygt dygn kvar till deadline, midnatt natten till lördag.

Om Trump hade godtagit skrivelsen hade en ny deadline för en överenskommelse satts till den 8 februari.

Bråket har sin grund i höstens budgetförhandlingar. USA:s statsbudget har ett brutet räkenskapsår och löper från oktober till september. Vid överläggningarna i september var man överens om hur pengarna skulle fördelas för ungefär 80 procent av statsapparaten.

Artikelbild

| Nancy Pelosi, som leder Demokraterna i representanthuset, vid förra veckans möte i Vita huset tillsammans med vicepresident Mike Pence, president Donald Trump och Chuck Schumer, som leder Demokraterna i senaten.

Men oenighet om Trumps krav på 5 miljarder dollar (45 miljarder kronor) för gränsmuren har satt käppar i hjulet för resten. Därför finansierades de aktuella myndigheterna bara till och med 7 december, något som senare förlängdes till den 21 december och som nu var tänkt att förlängas ytterligare till den 8 februari.

Enklare i vår?

Budgetuppgörelser måste godkännas av kongressens båda kamrar. Väldigt lite talar dock för att det skulle bli lättare att komma överens om budgeten för de sju myndigheterna i februari, då Demokraterna tagit över majoriteten i representanthuset. Maktskiftet i kammaren sker när nästa kongress inleds den 3 januari och sätter punkt för två år där Republikanerna – med Trump i Vita huset – har kontrollerat kongressens båda kamrar.

Senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, gav efter nattens omröstning prov på den debatt som väntar.

Det är bra att våra republikanska kollegor i senaten äntligen insåg att de inte ska stänga myndigheter på grund av en mur som inte har tillräckligt stöd i vare sig representanthuset eller senaten och som inte stöds av en majoritet i landet, sade han.

Det kommande skiftet i maktbalansen kan vara ett skäl till att Trump de senaste veckorna har drivit en hårdför linje i murfrågan. Ett annat skäl till den skarpa retoriken är sannolikt att presidenten tror att den stärker honom inför valet 2020.