V fick totalt 10,26 procent av rösterna i kommunvalet, en ökning med hela 4,38 procentenheter.

Initialt, vid den preliminära mandatfördelningen förra veckan, såg det ut som att partiet skulle få tre nya mandat, men nu försvinner ett av dem.

LÄS MER: Extra: Dödläge i Luleåpolitiken – här är mandatfördelningen

Det innebär att S, med sina 24 mandat, inte kan söka stöd hos enbart V för en röd majoritet i kommunfullmäktige.

– Med sju mandat hade vi kunnat utgöra majoritet med S. Vi hade inte varit främmande för det. Nu är det bara att gilla läget. Och vi står starkare nu och har mycket stöd hos Luleåborna, säger Nina Berggård, gruppledare för V.

Hon tycker ändå att valresultatet talar sitt tydliga språk.

– Väljarna vill att V ska få mer inflytande och vi vill leda kommunen i en vänsterpolitisk riktning.

Hoppas du att S tar stöd hos er för ett majoritetssamarbete?

– Jag förväntar mig att S tänker på vad Luleåborna vill. Väljarna har gett en tydlig signal till S – politiken måste bli vänsterinriktad.

Nina Berggård anknyter även till kritiken från Socialdemokraternas petade "krysskung" Gustav Uusihannu, som i en tidigare intervju förklarade valförlusten delvis med att många S-väljare numera inte ser någon skillnad mellan S och M.

LÄS MER: Uusihannu om S-raset: ”S är allvarligt skadade”

– Jag hoppas att S tar intryck av det, men hittills har kommunalråden bara lagt skulden på ”rikstrenden” (Socialdemokraternas förlust i riksdagsvalet, reds anm).

Kommunalråd Niklas Nordström (S) har tidigare sagt att han kan tänka sig mer ”hoppande” majoriteter – men det avvisas direkt av V:s gruppledare.

– Ska vi vara med måste vi vara säkra på att politiken styrs till vänster, vilket inte kan ske med ”hoppande” majoriteter.

Samtidigt är hon medveten om att partierna står långt från varandra i vissa frågor.

– Vi är emot att sälja ut allmännyttan, där har vi olika syn. Vi vill också införa sex timmars arbetsdag inom hemtjänsten, så att de yrkena blir mer attraktiva.

På torsdag har V medlemsmöte för att diskutera partiets roll i Luleåpolitiken framöver.

– Efter medlemsmötet klarnar bilden om vi vill ingå i ett majoritetssamarbete med S. Får vi stort inflytande i en sån konstellation, vore det en jättechans för V i Luleå, säger Nina Berggård.