Birger Lahti, Pajala, har suttit i riksdagen för Vänsterpartiet sedan valet 2014. Enligt Novus opinionsundersökning skulle 11,1 procent i Norrbotten rösta på Vänsterpartiet, en ökning med 2,6 procentenheter jämfört med valet 2014.

– Jag hoppas att norrbottningarna har lyssnat och sett hur jag försöker hitta en balanserad syn på våra basnäringar som är viktiga för Norrbotten. Det är inte svart eller vitt, vi ryms allihopa. Jag har verkligen försökt jobba för det i mitt eget parti och i riksdagen, säger Birger Lahti.

Han pekar vidare på att Vänsterpartiet har lyckats få igenom 80 reformer genom att förhandla med regeringen.

– Vi har fått igenom bra reformer. En del tycker att det är små grejor, det fanns inte på bordet med avdragsrätten för fackföreningsavgiften men det har vi förhandlat fram, säger Birger Lahti.

En annan hjärtefråga för Vänsterpartiet handlar om vinster i välfärden.

– Vi har inte gett upp, vi har sett till att det finns ett lagförslag på bordet fast det inte skulle gå igenom. Nu är det upp till väljarna att visa vad de vill efter valet, vill de stoppa vinstjakten i välfärdsföretag, säger Birger Lahti.

Finns det ett missnöje hos socialdemokratiska väljare som gör att Vänsterpartiet växer?

– Ja, det är klart att det spelar roll när man gör en tvärvändning i värderingsfrågor, som har varit förknippade med S. Ta det senaste utspelet om migrationsfrågan, man tävlar nu om vilka begränsningar man kan sätta på asylrätten. Jag tycker att det är märkligt från S, säger Birger Lahti.