Första gången observationer av vindhastigheten uttryckt i meter per sekund publicerades var i november 1911. Men det är först från 1951 som rekord accepteras efter att vindmätarna gradvis har förbättrats.

Den högsta medelvinden som har noterats i Sverige är i Stekenjokk i Västerbotten i januari 2017 med 47,8 m/s. Den högsta noteringen när det gäller vindhastighet i byarna är från december 1992 vid väderstationen Tarfala då hela 81 m/s uppmättes.

Under lördagen uppmättes de högsta vindhastigheterna i Sverige i Stora Sjöfallet. Hela vägen från 13.00 skärptes vädret och vid niotiden på kvällen var medelvinden 36,4 meter i sekunden och i byarna noterades 43,5 m/s.

Artikelbild

| Stormen under lördagen bet i som värst i Stora Sjöfallet med vindbyar på upp till 43,5 m/2. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Två timmar senare visade vindmätaren 42,4 m/s i byarna och medelvinden var då 19,2 m/s.

Håkan Sundström driver hotellet i Stora Sjöfallet.

– Det har fläktat lite grann. Men det är inte så ovanligt att det blåser så här. Jag har varit med om 50 m/s. Det var något år sedan det blåst riktigt hårt, då flög det ju omkring husvagnar. Det var väl en som lade sig på sidan, säger Håkan Sundström.

Riktigt dramatiskt blev det trots allt under lördagskvällen när Håkan Sundström med sin traktor eskorterade sin mamma förbi där blåstens verkningar är som värst, där vägen löper närmast vattnet.

– Då var det inte roligt längre. Man såg inte traktorskopan mellan varven.

Men annars var det bara att hålla sig inomhus, konstaterar Håkan Sundström.

– Själva anläggningen är ju inne i skog, och visst är det otäckt. Men det är inte så att man märker av det så mycket. Det är ju otäckt, visst är det. Det är ju inget att sticka under stol med. Men vi är ju van vid det. Det är ju inget unikt för området.

På söndagen lyste solen över Stora Sjöfallet och temperaturmätaren visade - 2 grader.

– Det är en riktigt fint, en försmak av våren.

I Årrenjarka, nordväst om Jokkmokk efter vägen mot Kvikkjokk, gick ansvariga vid fjällbyn på nålar under ett par timmar när blåsten var som värst. Strömförsörjningen var nämligen riktigt "vinglig". Under en halvtimme hade de inte heller ström i uttagen.

– Vi var lite nervösa för vi hade ganska många matgäster. Men den kom tillbaka, säger Gun Mannberg som driver anläggningen tillsammans med Lars Lindqvist.

Under söndagen tvingades de städa bort träd som blåsten fällt över skoterleder i området.