Våldtäktsutredning läggs ned - bevissvårighet

I våras ska en elev ha blivit våldtagits på Björknäsgymnasiet. Brottsoffer och den misstänkte förövaren var över 15 år. Utredningen har lagts ned.

Anna Väppling, kammaråklagare, bedömer att hon inte kommer uppnå en fällande dom. Hon lägger ned förundersökningen om våldtäkt.

Anna Väppling, kammaråklagare, bedömer att hon inte kommer uppnå en fällande dom. Hon lägger ned förundersökningen om våldtäkt.

Foto: LARS-GÖRAN NORLIND

Bodens kommun2019-09-17 18:43

I maj månad kom det fram ett en elev skulle ha våldtagits på Björknäsgymnasiet i Boden. Det inleddes en förundersökning. Den misstänkte anhölls, men släpptes senare. 

Anna Väppling, kammaråklagare, vill inte berätta om båda ungdomarna går på skolan. Hon har beslutat att lägga ned förundersökningen. Motiveringen är bevissvårigheter.

Kan du säga vad som är svårt att bevisa?

– Jag kan inte säga det, annat än att jag inte kan bevisa de objektiva förutsättningarna för att det här ska vara en våldtäkt i lagens mening, svarar Anna Väppling. 

Hon förklarar att hon har fullödiga berättelser från båda inblandade, målsägande och misstänkt.

– Det handlar inte om att man inte tror på målsäganden, utan uppgifter har kommit fram som gör att jag bedömer att jag inte kommer kunna få en fällande dom. Då kan jag inte driva det här vidare, säger Anna Väppling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!