Vändningen: Stulet konstverk kom tillbaka

Under gårdagen stals ett dyrbart konstverk av Britta Marakatt-Labba vid Kiruna konsthall. Ett dygn senare är konstverket åter på sin plats.

Figuren i mitten stals i går från en utställning i Kiruna. konstnären var den prisade konstnären Britta Marakatt-Labba och värdet låg på 50 000 kronor.

Figuren i mitten stals i går från en utställning i Kiruna. konstnären var den prisade konstnären Britta Marakatt-Labba och värdet låg på 50 000 kronor.

Foto: Privat

Kiruna kommun2019-10-16 18:07

Det var under gårdagen som Gunilla Kangas, ordförande på Kiruna konstgille, tvingades inse att ett litet konstverk av Britta Marakatt-Labba stulits vid den utställning som nu hålls i Kiruna konsthall. Verket var värderat till 50 000 och både Kiruna konstgille, men framför allt konstnären själv, var ytterst angelägna om att hitta verket som var en litet snidat ansikte monterat på en sten.
Gunilla Kangas valde att gå ut i medierna för att, om möjligt, förmå den som tagit verket att lämna tillbaka det. 

Tjuven kunde lämna tillbaka det anonymt och detta är vad som nu skett.

I dag på eftermiddagen kunde Gunilla Kangas ta emot verket, till konstgillets stora glädje och lättnad. Verket var oskatt.

– Jag har pratat med Britta och hon är jättenöjd. Hon har knappt sovit i natt, konstnärerna lägger ju ner ett enormt arbete på sina verk, säger Gunilla Kangas.

Detta innebär också att Kiruna konstgille tar tillbaka den polisanmälan som gjordes efter stölden.

Att gå ut till Norrbottens Media kan ha varit ett bra drag. SR Norrbotten snappade också upp historien och gav det ytterligare spridning.

– Vi får säga tack till er om det var det som gjorde verkan, hälsar Gunilla Kangas.

Karta: Kiruna Konsthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!