Läs mer: Så långt straff riskerar vansinnesföraren

Läs mer: Efterlysta vansinnesföraren tillbaka i Sverige

Haparandabon avtjänar redan sitt tidigare tvååriga fängelsestraff från den första dödsolyckan där han körde onykter. Efter att ytterligare en person har omkommit när han har kört onykter döms han återigen för vållande till annans död. Den här gången blir påföljden tre och ett halvt år i fängelse.

Artikelbild

Tre och ett halvt år var precis vad åklagaren Anna Bergström ansåg vara lämpligt som påföljd för inte bara vållande till annans död, utan även för två fall av vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri (1,89 promille).

Själv har han däremot sagt att det inte var han som körde, utan att det var mannen som omkom efter kraschen i Övre Kukkola som hade kört bilen – något som tingsrätten inte köper i sin bedömning.

Tingsrätten menar att det är fastslaget att det var Haparandabon som körde bilen. Dels säger den överlevande passageraren att det var den nu dömde mannen som körde, dels styrker även övriga vittnesmål den teorin. Sedan är det hans blod som fanns på krockkudden som utlöstes på förarsidan. Mannen som omkom låg dessutom på höger sida av bilen, vid bakre passagerardörren och man menar att det inte är rimligt att han skulle ha kunnat ta sig dit från förarsätet med tanke på hans skador.

Efter olyckan i Övre Kukkola höll han sig undangömd i över två år innan han greps i Finland i december 2018. Efter det började han avtjäna sitt första fängelsestraff på två år. Nu läggs ytterligare tre och ett halvt år på.