Jokkmokkarna kom till Folkets hus laddade med frågor. Stormötet var ett av de första där allmänheten kunde få komma i direkt kontakt med ledningarna från de olika bolagen.

Samrådsmöte
En man i publiken:

- Det är ett samrådsmöte det här. Och då ska väl våra åsikter tas in, både för och emot. Om vi som bor i området är emot en sådan här grej, skulle det kunna sätta stopp för provbrytningar?

Artikelbild

| Karin Kuoljok från Sirges sameby, Randijaurbon Leif Öhman och Jokkmokkaren Fia Kaddik har alla en tveksam inställning till en gruva.

Klara Eriksson, från konsultbolaget Hifab, stod på scenen och svarade följande:

- Jag kan inte svara på om en storprotest skulle kunna stoppa det. Det är något som avgörs i länsstyrelsens prövning. Men alla synpunkter som kommer fram i ett samråd sätts samman.

"Jag blir så förbannad"
Jokkmokkaren Fia Kaddik, Randijaurbon Leif Öhman och renskötaren Karin Kuoljok stod ute på trappan i kaffepausen. De uttryckte en oro över bolagets närvaro.

- Jag blir så förbannad. Varför ska de komma hit? Vägen går igenom våra områden där jag har renarna, blir det en järnväg så kommer jag drabbas ännu mer. Jag vet inte vart jag ska flytta på mig, säger Karin Kuoljok.

Är det okej att de provbryter?
- Nej, varför? Det är första steget till en gruva. Men det är bra att ha en dialog mellan människor, även om jag tror att de mörkar en hel del. Och visst, de utlovar arbeten. Men hur länge då?, säger Fia Kaddik.

- Hade de här mineralerna tagits tillvara av LKAB, och att vinster och överskott tillfaller kommun och stat, då hade jag varit beredd att sätta mig ner och diskutera saken. Men i det här fallet, att gratis ge bort fyndigheter till utländska intressen, då ställer jag inte upp, säger Leif Öhman.

En fråga som togs upp är hur samarbetet med samebyarna, Sirges samt Jåhkågasska, och Jokkmokk iron mines fungerar.

"Arbeten måste hit"
- Vi har sökt samarbete med samebyarna kring det. Men det finns inget direkt samarbete nu, säger Klara Eriksson, från Hifab.

Jokkmokkarna Ulf Eriksson, Nils Henriksson, Hasse Bagge och Sture Hedin säger att en gruva är ett måste för utvecklingen.

- Det handlar om att få hit arbeten så att det här samhället ska överleva, säger Henriksson.

- All ungdom far ju härifrån, säger Ulf Eriksson.

Synpunkter angående provbrytningen kan lämnas till den 11 maj.