OPINION Läste i förra veckans tidningar att SDs partiordförande Jimmie Åkesson besökt Norrbotten och Luleå. Hans besök blev en skamfläck för vår kommun. Inte för att Jimmie Åkesson besökte Luleå utan för att några personer utmärkte sig på ett skamligt sätt. Vad jag förstår så hade SD tillstånd att hålla detta möte. Min fråga är, vem hade gett dem som störde mötet tillstånd?

Inte för att jag personligen sympatiserar med Jimmie Åkesson och hans värderingar, nej långt därifrån, men beteendet från några personer i Luleå var avslöjande. Jag blev mörkrädd när jag läste om ert beteende. Yttrandefriheten att säga sin mening vill ni begränsa. Jag trodde att vi lever i ett demokratiskt land med rätt att demonstrera och lufta sina tankar.

Visst har även ni som inte sympatiserar med SD rätt att säga er mening. Det är vi många som gör. Men ska man på alla sätt störa och hindra den andre att säga sin mening. Det är genom att lyssna på argumenten som vi kan ta ställning i olika frågor. Det som nu hände i Luleå är inte demokrati och allas lika värde utan det visade den skränande massan självgodhetens fula ansikte.

Egentligen var det inte Jimmie Åkesson som skändades, utan cirka tjugo procent av Sveriges folk. De som röstar på Åkesson. Tänk på det ni som uppträdde så skamligt som ni gjorde.

Jag kan inte förstå dem som sympatiserar med Åkesson, men jag kan ännu mindre förstå dem som betedde sig på det sätt vissa gjorde vid Gula paviljongen i Luleå. Jag frågar mig, är ni för demokrati och yttrandefrihet eller vill ni ha diktatur? Ert beteende visar att ni i grunden sympatiserar med världens värsta diktaturer. Visst, jag förstår att där även fanns personer som i tysthet vände ryggen till Åkessons budskap. Heder åt dem.

Vilka var de då som stod där och skränade och hotade vår demokrati? Var det Jimmie Åkessons anhängare eller vänsterrörelsens unga sympatisörer? Jag läste och ser på bilderna i länets tidningar att de bar en viss rörelses flagga. De som ropar på kärlekens budskap och rätt för alla att leva som de vill. För alla, utom för dem som inte delar deras åsikter. Vem och vilka är det som hotar yttrandefriheten och demokratin i Sverige? Jonas Sjöstedt (V), ta ditt ansvar.