Eriksson är ordförande i föreningen Kalix för alla. Hon gick först i paraden från Folkets hus ned till festivalområdet på strandängarna där festen fortsatte med ett uppträdande av Schlagerfeber.

Det är femte gången Pride anordnas i Kalix, men aldrig har det gått så få i paraden.

Förra året var det nästan 300 deltagare och föreningen satsar mot att dra 500 personer. Men i år kom det bara drygt 100.

Artikelbild

Kanske är det vädret som gör att skärgården lockar för mycket. Kanske är det andra aktiviteter under Sommarfesten som drar folk. Men oavsett vilket: Man hade hoppats på mer folk.

– Vi är glada över alla som kommer ändå. Det är svårt att ordna så att det inte krockar med några andra aktiviteter när man är med under Sommarfesten. Vi började ju Pride som en egen grej och kanske är det så vi ska göra i framtiden. Men samtidigt får man bra draghjälp av kommunen när det är i samband med Sommarfesten, säger Sandra Eriksson som menar att det är viktigt att fortsätta, även om man krympte i storlek i år.

¨– Jag tror ändå att vi gör skillnad. Eller tror. Jag vet. Vi gör Kalix till ett mer öppet samhälle. Första året vi hade Pride vet jag att det kom ett par som visade sig öppet för första gången. Det kanske är någon som sitter hemma som känner att det är dags nu och som vågar visa sig tack vare det här. Jag tror att många får sig en tankeställare tack vare oss.

I år var temat "Det är aldrig för sent." Därför bjöd man in 70-åriga transkvinnan Caisa Viksten som föreläsare. Viksten var med på paraden i lördags.

Artikelbild

– Det är viktigt att ha Pride på småorter också för att visa att vi finns överallt.