Under tisdagen försökte NSD förgäves nå länspolismästare Håkan Karlsson för en kommentar kring de tre pågående internutredningarna och förtroendet för polisen.
Han lät dock hälsa via sin informationsdirektör att han inte vill göra några uttalanden i samband med den pågående internutredningen.
Polisstyrelsens ordförande Bo Johansson (S):
- Det är klart att vi kommer att få en rapport av polisledningen om det som inträffat, men det blir inget föremål för ställningstagande i polisstyrelsen.
Låter osannolikt
Bo Johansson beskriver hur han blev "storligen förvånad, väldigt förvånad" när han nåddes av nyheten att bombhotet mot NSD sänts från polishuset i Luleå.
- Det låter märkligt och det märkliga är att poliser ju är hyggligt underkunniga om hur sådan informationsteknik fungerar. Att någon skulle ge sig till att från egna arbetsplatsen sända bombhot låter osannolikt. Men vi får avvakta utredningen.
Bombhotet är en pågående intern utredning av misstänkt brott inom polisen. Till det ska läggas två andra pågående interna brottsutredningar om dödsfallet i en poliscell och den politiskt aktive polisinspektören som anmälts för hemfridsbrott och ofredande.
Bo Johansson säger så här om medborgarnas förtroende för polisen:
- Det är bra att det utreds, men det är klart att många höjer ögonbrynen när de hör om bombhotet. Vi måste få klarhet i hur det gått till. Om det är en polisanställd som är skyldig naggas förtroendet i kanten.
Rikskriminalens specialister fortsatte under tisdagen arbetet med att gå igenom de 35 datorer i polishuset i Luleå som var uppkopplade mot internet vid tidpunkten för bombhotet.