LÄS FLER KRÖNIKOR PÅ DUONOJE.SE

Den brukar kunna stå på i bakgrunden då och då med någon trevlig dokumentär om exempelvis en gammal pyramid. Men till följd av nya arbetstider ser min dygnsrytm annorlunda ut, och småslumrande i soffan framför natt-tv känns rätt lockande.

Men efter en halvtimmes tv-tittande ville jag bara slänga ut apparaten från lägenheten. Första programmet jag tittade på var ”2 1/2 män”. Det handlar om tre män som bor i ett hus och köper sex av prostituerade och drar sexistiska skämt. Det är hela handlingen.

Jag klarade ungefär ett och ett halvt skämt innan jag i panik slängde mig över fjärrkontrollen och tryckte på allt jag kom åt. Puh. Svettigt värre.

På nästa tv-kanal visades programmet ”What Went Down”. I det visas olika klipp med folk som ramlar eller drar av brallorna på någon polare. Det är lite som att någon gjort ett program med alla inslag som är för dåliga för att få vara med i ”American funniest homevideos”.

På TV-kanalerna jag vanligtvis brukar kunna få någon form av intellektuellt utbyte av var det sändningsuppehåll. Övriga kanaler visade sådana där amerikanska kriminaltekniker-draman med manus som är så torra att du behöver 20 liter öl för att kunna roas av det. De gånger jag hamnat framför tv:n på eftermiddagar har det egentligen sett likadant ut, med vissa enstaka undantag.

Det är ganska lätt att bli cynisk i den värld vi lever i och det är mycket i samhällsutvecklingen som ser nattsvart ut. Framtiden ser inte superljus ut för de generationer som växt upp på nittio- och tjugotalet.

Men det finns vissa saker som faktiskt bara blir bättre. Med internet har också möjligheten att se vad du vill från vilket land som helst när som helst dykt upp. Du behöver inte titta på två och en halv män eller folk som trillar med motorcykel, om du inte vill förstås.

Att unga fortsättningsvis inte kommer vara tvingade att titta på fördummande, kränkande och allmänt vedervärdiga tv-program är en riktigt bra utveckling.

Visst kan jag väl förstå att vissa människor kanske inte riktigt har kunnat eller velat ta till sig internets fantastiska möjligheter. De kanske får ut någon form av glädje av apparaten. Men snart börjar väl tiden ändå vara inne för samhället att anamma den digitala utvecklingen på allvar och lägga ner linjär TV.

Fast en enklare lösning kanske skulle vara att byta ut programtablån i alla kanaler med myrornas krig. Det skulle i alla fall inte göra tv-tittarna dummare.