Vill utbilda Silviasystrar i vården

Siv Nilsson arbetade som sjuksköterska inom äldreomsorgen. Sedan hon gick i pension har hon fortsatt att engagera sig och föreslår nu att Bodens kommun skyndsamt skapar demensteam.

Siv Nilsson har en bakgrund som sjuksköterska inom äldrevården. Sedan hon gick i pesnion har hon fortsatt sitt arbete för att förbättra för de gamla och sjuk.

Siv Nilsson har en bakgrund som sjuksköterska inom äldrevården. Sedan hon gick i pesnion har hon fortsatt sitt arbete för att förbättra för de gamla och sjuk.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-09-25 08:09

Hon har lämnat in ett medborgarförslag till kommunen där hon ger ett antal förslag på hur demensvården inom äldreomsorgen kan och bör utvecklas.

Hon inleder med att konstatera att ny forskning visar att cirka 150 000-160 000 personer i Sverige har en demenssjukdom. Översatt till Boden innebär det att det finns omkring 450 personer med demenssjukdom i kommunen. Antalet ökar i takt med att befolkningen blir äldre. 

För att möta kraven på en väl utvecklad demensvård av god kvalitet bedömer Siv Nilsson att det krävs ett multiprofessionellt och teambaserat arbetssätt. I temat ska det ingå specialistutbildad demenssjuksköterska/demensvårdsutvecklare, arbetsterapeut, fysioterapeut och biståndshandläggare samt läkare från primärvården. 

Införandet av demensteam bidrar, enligt Siv Nilsson, till en personcentrerad vård och ett bättre omhändertagande. Hon anser att teamet också ska fungera som ett kunskapsteam, som ger stöd, handledning och utbildning till personal och anhöriga. 

Hon föreslår att ett sådant demensteam bildas skyndsamt i Bodens kommun. 

För att ytterligare säkra kompetensen föreslår Siv Nilsson att sjuksköterskor ges möjlighet till distansstudier vid Silviahemmet och att undersköterskor får vidareutbildning till Silviasystrar. Silviahemmet ligger i Stockholm och grundades 1996 på initiativ av drottning Silvia.

Siv Nilsson tycker också att kommunen på försök Silviacertifierar en arbetsenhet inom demensvården. 

Karta: Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!