Vinnande snickare kan nå Yrkes-VM i Kanada

KALIX. Det är stor brist på möbelsnickare men det finns bara en sådan gymnasieutbildning i Norrbotten.Det har Furuhedsskolan tagit fasta på och i går arrangerades uttagning till Svenska mästerskapen. Två elever har chansen att få vara med i Yrkes-VM i Kanada.

Nu har Andreas Lundström chansen att få resa till Kanada. Göran Jakobsson gratulerar och gläder sig över att arbetsmarknaden är lovande för Furuhedsskolans möbelsnickare.FOTO: BOSSE JOHANSSON Fotograf: bosse johansson

Nu har Andreas Lundström chansen att få resa till Kanada. Göran Jakobsson gratulerar och gläder sig över att arbetsmarknaden är lovande för Furuhedsskolans möbelsnickare.FOTO: BOSSE JOHANSSON Fotograf: bosse johansson

Foto:

Kalix2007-12-12 00:00
Fem av de 20 eleverna på Furuhedsskolans industriprogram med trä- och möbelinriktning deltog i tävlingen.

Samuel Blixt från Luleå går andra året och var därmed yngst i tävlingen.

- Jag valde den här linjen för att jag verkligen gillar att snickra, och Kalix var närmaste alternativet.

<_Mellanrubrik>Tjejer kan...

Samuel Blixt ställde upp i tävlingen för att se om han skulle klara av det.

-&nbsp;Jag är ingen tävlingsmänniska. För mig spelar vinsten ingen roll men jag hoppas på Pernilla.

Även Pernilla Strömbäck har snickrat sedan hon var liten och vill jobba inom industrin, gärna formge saker. På snickeriinriktningen går sex tjejer men Pernilla var den enda av tjejerna som tävlade.

-&nbsp;Det är spännande och kul att vara med. Jag vill vinna över killarna för att bevisa att tjejer också kan.

<_Mellanrubrik>...men killarna vann

Tävlingsuppgiften bestod i att snickra ihop en lucka med ram och inlägg. Bäst lyckades Andreas Lundström, med Erik Larsson på andra plats.

De går nu vidare till Norrlandsfinalen i Kramfors om en månad. SM-finalen hålls i Jönköping; vinnaren där representerar Sverige i Yrkes-VM i Calgary i Kanada 2009.

På plats i Kalix fanns Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på Trä- och möbelindustriförbundet som arrangerar SM-tävlingen:

-&nbsp;Tävlingen ger eleverna en bild av vad som krävs. Branschen går bra och det behövs mycket folk. På fem år kommer det att saknas 7&nbsp;000 snickeriarbetare.

<_Mellanrubrik>Framtidsyrke

I Norrbotten finns ett 20-tal snickeriföretag. Många av dessa behöver utbildad arbetskraft och det gäller även företag längre söderut där intagningspoängen är högre.

-&nbsp;Många företag mejlar till oss och frågar om vi har arbetskraft. Snickare är ett framtidsyrke. Man har stor chans att få jobb när utbildningen är klar, även om det kan vara svårt just i Kalix där det är brist på snickeriföretag, säger Göran Jakobsson.

Han är yrkeslärare på Furuhedsskolans industriprogram med trä- och möbelteknikinriktning.

-&nbsp;Vem som helst kan i princip bli snickare. Men det är inte bara ett praktiskt yrke, man måste kunna planera. Matte är en stor del av jobbet, liksom datateknik.

<_Mellanrubrik>Öppet hus

I år finns det inga elever i årskurs 1. Alltför få sökte men det ska förhoppningsvis bli betydligt fler till nästa höst.

Den 14 januari hålls öppet hus för intresserade ungdomar och föräldrar från hela Norrbotten:

-&nbsp;Ungdomarna får känna på maskinparken. Prova på att bygga sin egen hylla som de får ta med sig hem, tipsar Göran Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om