Om Bodenalternativet är valets stora vinnare så är Moderaterna valets stora förlorare. Gruppledaren Olle Lindström (M) var mycket förvånad. Partiet tappar över tio procent, vilket motsvarar fem mandat.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har också förlorat röster.

Sjukvårdspartiet och Centern har ökat, liksom Liberalerna.

Artikelbild

| Socialdemokraterna har tappat något, men är Bodens överlägset största parti. Ändå säger Claes Nordmark att det inte är en självklarthet att de kommer sitta kvar vid makten. "Det finns inga självklara majoriteter man kan se på en gång."

När Inge Andersson (BA) sovit på saken efter valdagen konstaterar han att de inte kan vara annat än mycket nöjda med valresultatet. Det ser ut som det nya partiet Bodenalternativet kommer få omkring 12 procent.

I Gunnarsbyn har de fått över 35 procent av rösterna. Där har de främst tagit röster från socialdemokraterna, som backat 16 procent i det valdistriktet.

BA har tre namn från Gunnarsbyområdet på sin lista; Inge Andersson, Michael Engström och Peter Öqvist.

– Gunnarsbyn är hemmaplan så det var väntat att vi skulle få många röster där. Sedan kan vi se att i de valdistrikt där vi inte har representation på listan så är det lite sämre. Igenkännligheten har stor betydelse. I innerstaden har vi inte lika mycket. Vi har inte orkat vara överallt. Det är svårast att få genomslag i stan, säger Inge Andersson.

Artikelbild

I BA finns bland annat personer som kommer från Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Vi har åstadkommit det som var vårt mål att förhindra ett vänster- eller högerstyre.

Artikelbild

Han är övertygad om att en koalition kommer bilda majoritet och styra kommunen kommande mandatperiod. Men vilka partier som kommer ingå är fortfarande väldigt oklart.

Socialdemokraterna är det största partiet, men Inge Andersson tycker inte det är en självklarhet att de kommer sitta kvar i maktposition.

Artikelbild

– Nu börjar spelet och diskussionerna vilka som ska vara tillsammans. Ingen sitter kvar vid makten just nu, men jag tror att vi har stora möjligheter att vara med i en koalition som har majoritet, säger Inge Andersson.

Socialdemokraterna ser ut att tappa något mandat och är det störta partiet med 34,4 procent, men har inte egen majoritet.

Claes Nordmark (S), kommunalrådskandidat, säger dock att det inte är någon självklart att de kommer sitta kvar i maktposition.

– Självklarheten är att den största koalitionen snarare än det största partiet sitter vid makten. Vi är det överlägset största partiet, men man måste ha majoritet.

Vilka vill ni regera med?

– Det är en bred blandning hur bodensarna har valt att lägga sina röster i kommunvalet så jag vill inte föregå någonting innan vi har satt oss ned, gjort en analys och sett hur många mandat vi får.

Han vill också ha en inledande diskussion med de andra partierna hur de ser på läget.

– Det här kommer att kräva förhandlingar. Det finns inga självklara majoriteter man kan se på en gång.

Det enda som han säkerhet säger är att socialdemokraterna inte kommer ingå i en majoritet tillsammans med SD.

– Det blir spännande att se nu hur förhandlingar blir när vi väl får mandatfördelningen, säger Claes Nordmark.

SD:s gruppledare Bernt Drugge tycker det är trist att socialdemokraterna har den inställningen, men bedömer att det styrs uppifrån. Partiet har backat drygt två procent och förlorar ett mandat i fullmäktige. Drugge var förvånad på valnatten med tanke på att partiet gått framåt rejält i riksdagsvalet.

Kristdemokraterna åker ur Bodens fullmäktige. Det ser ut som de får 1,7 procent.

– Jag gråter inte för det. Det är mest tråkigt för dem som röstat på oss. Det blir en bortslängd röst på ett sätt, säger Bror Esberg (KD).

De har förlorat nästan en procent och han bedömer att en stor del av förklaringen är att Anders Pettersson, deras gruppledare, var med och startade Bodenalternativet.

– Jag tror han har tagit med sig många väljare.

Vad säger det om partiets ideologi?

– Det är svårt att säga, men det är klart att mycket har att göra med hur mycket resurser man har att sätta på valkampanjen och hur man får ut sitt budskap.

Han tror att både ock har spelat roll.

Hur ser du på kristdemokraternas framtid i Boden?

– Det måste finnas folk som är beredda att ställa upp. Det var svårt att få ihop en lista.

De tappade tre av sina aktiva politiker i fronten till Bodenalternativet; Anders Pettersson, Gunnar Halin och Per-Olof Planting.

– De har varit med och styrt tillsammans med sossarna i koalitionen och det har fungerat bra. Jag tror att folk har gillat det.

NMR:s röster är inte särredovisade. De ingår i gruppen övriga partier.

– Vi vet inte definitivt förrän länsstyrelsen har räknat, men en allmän signal från distrikten är att de inte fått särskilt många röster, säger Jan Bäcklund, valsamordnare.

Något mer exakt kan han dock inte ge under måndagen.

– Länsstyrelsen får röstsedlarna idag, men sedan tillkommer på onsdagen rösträkningen av de förtidsröster som gjordes på söndagen.

Det är ett par hundra röster enbart i Boden.

Jan Bäcklund beräknar att slutgiltigt resultat kommer i början av nästa vecka.