Statsminister Stefan Löfven presenterade i söndags ett förslag som innebär ett förändrat kostnadsutjämningssysten mellan landsting och kommuner och en utökad omfördelning. Förslaget ska, enligt SVT Nyheter, ge 200 miljoner kronor mer till Region Norrbotten om det klubbas igenom. Men för kommunerna ser det olika ut, vissa blir nettoinbetalare till systemet samtidigt som andra få ett ökat bidrag.

Övertorneå är en av kommunerna som möter förslaget med glädjerop.

– Vi är en av vinnarna, det underlättar för vår ekonomi och bidrar med att vi inte behöver höja kommunalskatten, säger Tomas Mörtberg (C).

Kommunen skulle, om förslagets verkställs, få 14 miljoner mer per år.

– Vi har redan nu inför budgeten nästa år planerat åtgärder och besparingar för att klara ekonomin, det här skulle underlätta otroligt mycket. Jag hoppas verkligen att riksdagen tar det här beslutet.

Även Haparanda kommun ställer sig bakom förslaget som skulle innebära en årlig ökning på 17 miljoner kronor i kommunkassan.

– Vi är jättepositiva till det förslaget. Det innebär att vi även framöver kan ha en bra verksamhet och fortsätta utveckla den samtidigt, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.

Jokkmokk kommun är också en av kommunerna som kommer gå med vinst, men hur stor summan blir är fortfarande oklart.

– Vad vi har förstått så innebär ett beslut en positiv påverkan på verksamheterna i Jokkmokks kommun, säger Robert Bernhardsson (S), kommunalråd i Jokkmokk.

Han är dock försiktigt optimistisk till förlaget.

– Det kommer inte vara så positivt att vi inte behöver jobba med kostnadsminskningar, vi har en tuff utmaning att minska kostnaderna dagligen. Det här löser definitivt inte Jokkmokks utmaningar.