Cirkus Maximum är välkänd för den norrbottniska cirkuspubliken. Det är den 30:e turnén som cirkusdirektör Bengt Källquist gör med sin cirkus (de första sju åren under namnet Cirkus Minimum). Cirkus Maximum är känd för artister av klass och jubileumsföreställningen håller definitivt den sedvanliga nivån - minst. Ett tempofyllt program som roar både barn och vuxna med barnasinnet kvar.

Cirkusdoften lockar fortfarande
Visst kan man fråga sig om cirkusarna har den konkurrenskraft som krävs i dag när det fantastiska och spektakulära är så lättillgängligt på tv och internet. Men vi ortodoxa cirkusentusiaster vill naturligtvis känna doften av sågspån, smaska på popcorn och höra cirkusorkestern spela live. Nerven, närvarokänslan och den kollektiva upplevelsen som en bra cirkusföreställning ger kan inte ersättas.

Det är ett brett uppbåd av artister som Cirkus Maximum anno 2012 bjuder på:

Artikelbild

| I hatten. Mexikanske jonglören Juan Pablo Martinez imponerade.

4 Totti, både en klassisk och nyskapande clownfigur med klassiska cirkusrötter. En musiktalang som får publiken med sig - till och med handgripligen när han visar sina danskonster med cirkusbesökaren Camilla Nilsson.

4 Zuma Zuma, akrobater från Kenya som sprättade omkring som Duracell-kaniner i manegen i ett både fartfyllt, humoristiskt och hett, bokstavligt talat, nummer.

4 Hästar hör naturligtvis cirkusen till. Anton Frank, mottagare av Cirkusakademiens utmärkelse Årets Charlie för 2011, får både stora, ståtliga Frieserhingstar och prickiga små ponnyhästar att utföra imponerande konster. Även elefanterna Togni och Mousley ingår i Anton Franks menageri.

4 Juan Pablo Martinez, imponerande mexikansk jonglör i ett tempofyllt nummer.

Artikelbild

| Musikaliske clownen Totti visade sina danskonster med cirkusbesökaren Camilla Nilsson. "Lite jobbigt att stå i rampljuset. Men dottern Ellen tyckte att det var jättekul", säger hon skrattande.

4 Joulia kombinerar elegant akrobatik med dressyrnummer - såväl med hundar som med lamadjur .

4 Sorellas bjöd på halsbrytande trapetsakrobatik utan skyddsnät och säkerhetslinor. Duon är flerfaldigt belönad i Monte Carlo.

Artikelbild

| Joulia kombinerar elegant akrobatik med dressyr.

4 Duo Yingling, kinesiska akrobater med avancerade balansnummer som till synes upphäver tyngdlagen.

4 Diorios Motorcyklar är det enda nummer som inte är nytt för året. Men dessa motorcykelburna dödsryttare har utökats med en fjärde medlem och den glob de kör runt i delar sig nu på mitten.

Artikelbild

| Totti är en både klassisk och nyskapande clownfigur med klassiska cirkusrötter. En musiktalang som får publiken med sig.

4 Ingen cirkus värd namnet utan en riktig orkester och Cirkus Maximums orkester, under ledning av kapellmästare Krzysztof Majewski, är definitivt värd en eloge.

Sammantaget: Kvalitetscirkus.