Nej, det här blev inte det VM som Rickard Johansson, Kalix Trofé, hade hoppats på. För två år sedan svara han för en jätteskräll när han återvände hem med ett individuellt VM-silver.

Mästerskapen i running target som avgjordes i tyska staden Suhl avslutades med de så kallade blandloppet. Där skjuter man mot viltmål (gris) från 50 meter där målet passerar den tio meter på antingen fem eller så två och en halv sekund och där skytten aldrig aldrig i förväg vet hastigheten. Där sköt Johansson dessvärre en olycklig sjua i sitt tredje skott och det hör inte till vanligheten.

– Nej, det hör verkligen inte till vanligheten. En sjua har jag inte skjutit i år. Det är hemskt, jag är så jävla besviken, fy fan, säger han uppgivet.

Han lyckades plocka in lite på slutet men landade på 378 poäng (av 400) vilket placerade honom på 23:e plats.

Han ingick däremot i det svenska lag som tog VM-silver och det var en tröst.

– Det var bara fem poäng upp till ryssarna och jag sköt så dåligt som jag gjorde. Det är katastrof, säger han.

Skaver det i dig att veta att ni hade haft ett guld om du nått den nivå där du vanligtvis ligger?

– Ja, herregud. Vi var som sagt bara fem poäng från guldet så visst fasen känns det. Jag brukar ju ligga mellan 387 och 390 poäng. Jag har 388 poäng i snitt på tävlingarna i år.

Och så kommer den här djupdykningen?

– Ja, precis. Det hade ju varit bra om den kommit på SM eller vart fan som helt men inte här. Det är bara att glädjas med Emil Martinsson som tog ett individuellt guld och Jesper Nyberg som tog silver.

Vad är din analys av mästerskapet?

Jag har ju varit VM-klar i bara en månad och under den tiden har jag försökt att förbereda mig så gott jag har kunnat. Jag har varit på skjutbanan i stor sett varje dag men jag har ju ändå bommat min toppform så det skriker om det.

Vad väntar härnäst?

– Den sista helgen den här månaden avgörs SM i Åmål och då ska jag försöka åka dit och försvara mitt sjätte raka SM-guld i jaktkombination.