Utanför det väl tilltagna köket kalasar småfåglarna på fågelfrön. Mats Karström, 58, bor tillsammans med hustrun Ginger Bromfalk, mitt i byn vid hyreshus och alldeles bredvid Folkets hus i Vuollerim.
Svaret på frågan om han inte hellre skulle bo i skogen förvånar lite.
– Nä. Jag skulle bara gå och vara orolig för att skogen vid huset skulle huggas ner. Här är ingen skog och inget sånt att oroas över, säger han.
Mats Karström är gymnasielärare och biolog och skogen försvarare. Han säger att han har räddat över hundra skogar. Den största och finaste är Jelka Rimakåbbå, en skog som nu hotas av samma bolag som vill starta gruva i Kallak genom att man vill bygga väg genom den och leta malm där.
Allt började i Fältbiologerna.
– Som grabb var jag med där och där lärde man sig att inte ha förtroende för vuxna, att kämpa och stå upp för det man tycker.
Hela tiden samlar han faktaunderlag. I bokhyllan står 40 år av dagböcker med dokumentation av de fynd han gjort. Där ligger också travar med Jokkmokkskartor, en för varje art, och i varje är fynden utmärkta på kartan. En del är arter har han själv hittat och namngett.
– Jag har valt att engagera mig i gammelskogen som är en av de största bristvarorna, den utgör bara mellan fem och tio procent av skogmarken. Gammelskogen är den miljö som klarar klimatförändringar bäst. Den har tagit 10 000 år på sig att växa upp och har bäst förutsättningar för det.
Mats Karström inventerar och visar var de värdefulla miljöerna finns.
– Så förhandlar jag med skogsbolagen och har jag tur lyssnar de på mig. Jag har drivit 30 mindre skogar i Jokkmokk och det tog 29 år, men nu är vi överens.
Genom åren har han fått många priser och utmärkelser. Fyra gånger har han träffat kungen. Det senaste priset fick han av Världsnaturfonden för "Steget före" . Det är en metod han utvecklat som går ut på att lära sig fem, tio arter av utrotningshotade svampar och lavar och genom det hitta värdefulla urskogsmiljöer.
Alla priser till trots, ett lokalt erkännande värmer mycket, säger han.
– När jag fick veta att jag nominerats till Gillapriset så fick jag tårar i ögonen. Bara nomineringen smäller högt. Jag har fått många priser och utmärkelser, men de på hemmaplan värmer mest. Det är ju förstås jättekul att uppmärksammas av Världsnaturfonden, men de vet jag ju att de tycker som jag.
Mats Karström pratar med värme om jobbet som lärare i Bokenskolan där han har naturkunskap och miljökunskap.
– Mitt budskap är att eleverna ska engagera sig i något, det kan vara skog, kvinnokamp eller flyktingarna, vad de vill. Om alla gör en sak utanför sig själv blir världen vackrare.