Världsnaturfonden stödjer Letsiprojektet

Intresset stiger för projektet med provtappning i torrfåran nedströms Letsi kraftstation.
Nu kommer stöd från Världsnaturfonden.

NSD berättade om projektet i oktober.

NSD berättade om projektet i oktober.

Foto:

VUOLLERIM2013-11-30 07:10

– Det har gjorts mindre försök tidigare men ett test i en huvudfåra är den stora, avgörande biten. När allt ställs på sin spets. Det är ett mycket bra tillfälle att titta närmare på regleringar, ekologiska tappningar och hur man kan bibehålla liv i torrfåror nedströms kraftverk. Det ger också en bild av vilka de ekonomiska effekterna blir. När man sedan ser det får man ta ställning till resten säger Lennart Gladh, vattenexpert i Världsnaturfonden (WWF).

Minimerad förlust

NSD berättade tidigare i höst om projektet (se bakgrund). Det aktualiseras av EU:s ramdirektiv med krav på anpassning av den svenska vattenkraftsindustrin, som rycker allt närmare.

Provtappningarna ska genomföras när vattenmängden är så stor i Letsi att Vattenfall ändå måste spilla, vilket innebär att förlusten minimeras.

Olämplig för  fisketurism

Men Vattenfall säger nej. Bolaget tror inte att miljönyttan av spilltappningarna uppväger den energiförlust som uppkommer. Vidare säger Vattenfall att Letsi har en viktig funktion i Sveriges elsystem, och att torrfåran ur säkerhetsperspektiv är olämplig för fisketurism.

– De stora kraftbolagens inställning är att "vi kan göra mycket, men rör inte regleringarna". Men det duger inte. Det kommer krav i framtiden. Man kan inte vifta bort frågan, säger Gladh.

Behöver fler uppgifter

Utredande instansen Vattenmyndigheten Bottenviken tycker att projektet vore betydelsefullt att få genomföra.

– Det här räknas till kraftigt påverkade vattenförekomster, där vi behöver få fram fler uppgifter. Hur mycket vatten måste tappas? Vilken nytta gör det? Vad kostar det att återskapa en fungerande miljö? Vi ska ta fram ett underlag till Vattenmyndighetens förslag som ska ut på remiss redan i slutet av 2014 och beslutas i slutet av 2015. Det blir upp till Vattendelegationen att ta ställning mellan nytta och kostnader, säger Ingemar Perä, projektsamordnare vid Vattenmyndigheten i Luleå.

Uppvaktat riksdagsmän

En delfinansiering till projektet kan vara på gång genom att kommunerna Luleå, Boden och Jokkmokk bidrar med sin del ur Lule älvdal-stiftelsen (ca 250 000 kronor) när stiftelsen planenligt läggs ned.

Kurt Lundström, talesperson för Vuollerimgruppen, har under november informerat Hav- och vattenmyndigheten i Göteborg om projektet samt uppvaktat riksdagspolitiker i Stockholm.

– Intresset är stort. Vi får mycket stöd och förståelse. Men det börjar bli bråttom nu, säger Lundström.

BAKGRUND Letsiprojektet

Den torrlagda älvfåran nedströms Letsi kraftstation har skapats eftersom Vattenfall i en tunnel leder vattnet från Letsi i Lilla Lule älv till Stora Lule älv för att nyttja det en extra gång.

Letsiprojektet går ut på att via försökstappningar på cirka 10 kubikmeter/sekunden utreda möjligheterna att väcka liv i den biologiska öknen igen.

Projektet kan ge värdefull kunskap till Vattenmyndigheten, som utreder hur Sverige ska anpassa sig för att implementera EU:s ramdirektiv för vatten, som kräver att även kraftigt påverkade vatten ska kunna uppnå statusen "god ekologisk potential".

Förutom att livsmiljön förbättras i Vuollerim kan en levande älvfåra även skapa jobb till bygden genom fisketurism och naturturism, hoppas Vuollerimgruppen, Padjerims byalag och Jokkmokks kommun, som driver projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om