Han får ett arvode på 570 000 kronor per år, samma som nuvarande ordförande har, och ska tillsättas på en extrastämma den 12 oktober, enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet.

”Marcus Wallenberg har ett stort industriellt kontaktnät och unika erfarenheter från industri- och finanssektor. Dessutom har han en gedigen erfarenhet av att leda styrelsearbete. Jag är mycket glad att han har tackat ja till detta viktiga uppdrag”, skriver finansmarknadsminister Peter Norman i en kommentar.

Marcus Wallenberg är styrelseledamot i en lång rad av de bolag som ingår i Wallenbergsfären och är ordförande i bankkoncernen SEB, försvarsindustrikoncernen Saab och vitvarutillverkaren Electrolux. Han har tidigare varit vd för sfärens maktbolag Investor.
LKAB är helägt av staten och har cirka 4 000 medarbetare. Bolaget omsatte i fjol närmare 29 miljarder kronor. Nuvarande styrelseordförande i LKAB, Lars-Åke Helgesson, utsågs så sent som i april i år.

Artikelbild

| Marcus Wallenberg.

Gruvfyrans ordförande vid LKAB:s anläggningar i Malmberget, Tomas Nilsson, hade ingen aning om att Marcus Wallenberg föreslås som ordförande för LKAB.
– Hoppsan, säger han till TT. – Det var då en nyhet för oss. Vad jag tycker? Jag har faktiskt ingen aning. Det här måste få smälta in först. Det var då helt otippat, säger Tomas Nilsson.