Hon var första kvinnan att bli kommunstyrelsens ordförande i Övertorneå 2008 och Sveriges näst mest kryssade kommunpolitiker 2010. I måndags tog hon nästa kliv när hon satte sin fot i riksdagen. På tisdag tar hon ytterligare ett steg framåt när hon får sina nya uppdrag.

Centerpartiet har nämligen nominerat Linda Ylivainio till en plats som ledamot i KU. Dessutom får hon en plats som första ersättare i utrikesutskottet.

– Jag är djupt hedrad av det förtroende som jag har fått. Jag är stolt över att ha blivit personvald och att ha fått den här platsen är väldigt positivt för Centerrörelsen i Norrbotten. Vi är två nybörjare som får ordinarie plats i utskotten och jag är en av dem. Det är klart att jag är hedrad, säger hon.

Ylivainio jämför pressmeddelandet hon har skickat ut nu med det hon skickade ut i början av kandidaturen.

– Jag var i Frankrike, mitt under deras presidentvalrörelse, och var bekymrad över vad jag såg där när jag fick se in på bara skinnet på Marine Le Pens nationalistiska partis framgångar och vad det gjorde med samhället. Jag fick en tankeställare vad som håller på att hända i mitt eget land och vilket samhälle vi vill ha. Nu ska jag själv sitta och hantera frågor som minoritetspolitik i KU och det känns väldigt bra i dag.

I KU ska man dessutom se till att regeringen och ministrarna följer alla regler. Det arbetet blir dock lite oklart i början för Ylivainio och de andra ledamöterna, med tanke på vilka regeringsfrågetecken som finns i dag.