Krönika Korridoren fylls inte längre av anslagstavlor och elevernas egna teckningar utan säljs dyrt till företag som vill ha annonsplatser. På hemkunskapen lagar vi mat efter Keldas receptbok för mellanstadiet. I matteboken kan du räkna ut den procentuella prisskillnaden på att köpa en plusmeny till din Big Mac och engelskan lär du dig med hjälp av Sveriges största utgivare av språkkursers ljudband.
Detta är nog en skräckbild för många som tycker att skolan ska vara en plats som reklamen kan hålla sig borta ifrån.

I allt fler skolor och ämnen finns det sponsrade läromedel. Allt ifrån en motor med bilmärket på, att träna på i fordonsprogrammets verkstad, till samhällsprogrammets boksamling där sponsrade böcker, tidningar och foldrar samsas med de ordinarie läroböckerna.
Ett exempel är den miljöbok som debatterats under veckan, där företag kan köpa en sida för att berätta om sitt miljöarbete. Boken beställs sedan gratis av skolor och lärare, och har redan beställts av över 1000 skolor i landet.

Jag blev själv lämnad med svenskt näringslivs kostnadsfria läromedel "Det nya Europa" när jag skulle skriva en uppgift om EU, och kan väl bara konstatera att det saknades ganska många problematiseringar i deras ungdomliga magasin om den globala handeln. Någon bok som såg det andra sidan av myntet fanns inte i hyllan.

Det är skrämmande med sponsring i skolan. För även om man upprättar lokala policydokument för sponsrade läromedel så blir reglerna lätt lama. Läromedlena ska inte strida mot skolans värdegrund, det ska framgå vem avsändaren är och ska endast fungera som ett komplement till undervisningsmaterialet.
Miljöboken följer reglerna, och ändå är 53 sidor fyllda med reklam. En finare reklam som ser ut som information från företaget.

Ingen jag känner skulle säga att Teveshops produkter är bra grejer eller att deras reklam är sann. Ändå har jag flera vänner som har handlat därifrån. Reklam påverkar oss, ung som gammal.
Skillnaden är att vi kan välja om vi vill ha reklam i brevinkastet eller slå på en reklamkanal. Eleverna kan inte välja om de ska läsa i boken de får av sin lärare.
Några källkritiska ord i början av lektionen hindrar knappast att reklamen påverkar dem. För det måste ju finnas en anledning till att företag och organisationer är villiga att betala för att få ut sin logga tillsammans med några fina ord bland skolelever.