LEDARE Socialdemokraterna i Boden hade en ordentlig demokratisk process när de skulle utse ny kommunalrådskandidat efter avgående Torbjörn Lidberg.

En rad intressanta namn fanns med i diskussionen – bland andra Sonia Harr, Jan-Olof Bäcklund, Beatrice Öhman och Pertti Vainikainen. Men när debatten var avklarad och rösterna räknade hade rutinerade Inge Andersson kammat hem mest stöd.

Det betyder att S i Boden toppar sin lista med en mycket erfaren politiker i höstens val.

Inge Andersson har prövat på det mesta. Bland annat har han varit partiombudsman, landstingsråd i Västerbotten och chef för North Swedens kontor i Bryssel.

Det betyder att han skaffat sig massor av kunskaper och kontakter som kan vara till nytta för Boden i framtiden.

Det behöver inte heller vara en nackdel att Inge Andersson hoppade av posten som socialnämndens ordförande efter ett kaosartat kommunfullmäktigesammanträde i april.

Inge Andersson – som suttit kort tid i socialnämnden (bara 18 månader) och inlett ett arbete för att minska underskotten i verksamheten – tog sitt ansvar och avgick, när inte nämnden fick ansvarsfrihet.

Det hedrar honom. Men andra partiers ledamöter, som varit med betydligt längre och har större ansvar, satt kvar, trots att det var deras egna partier som drev igenom beslutet!

Det gör att hela historien mest framstår som ett småaktigt politiskt spel för att misskreditera ledande socialdemokrater inför höstens val.

I tidningsintervjuer och andra sammanhang har Inge Andersson även visat att han har en del goda idéer för framtiden.

Bland annat vill han ha bättre fart på bostadsbyggandet i Boden. I dag är bostadsbristen skriande.

”Titta på städer som växer, de bygger och då flyttar folk dit. Lediga bostäder kanske nästan är den viktigaste faktorn för tillväxt”, sa han i en NSD-intervju 1 april.

Han vill ha använda det kommunala bostadsföretaget Bodenbo som ett verktyg och bygga fler hyreslägenheter, även mindre lägenheter för ungdomar.

”Det behövs ettor och tvåor och en variation av boende. Gärna centralt. Då får man också en mer levande stad för handeln”, sa han.

Tittar vi på befolkningsstatistiken och utvecklingen i Boden kan vi se att det finns grund för en mer offensiv hållning i bostadspolitiken.

Det kan man visserligen inte tro när man lyssnar på den borgerliga oppositionen. Den framställer Boden som rena jämmerdalen.

Men faktum är att Boden har vuxit under senaste åren. I dag bor det 27 838 invånare i kommunen. Det är en ökning med nästan 400 personer sedan 2010!

Oppositionen kommer givetvis ändå att göra allt vad de kan för att skjuta S-skutan i sank.

Men Inge Andersson och hans partivänner har många goda argument för fortsatt S-styre i Boden.