GÄSTKRÖNIKA Vi som bor på mindre orter har ibland en tendens att tro att ”det är så mycket bättre” i storstäderna. Framförallt att tillgången till kultur- och fritidsaktiviteter är mycket större där det bor mycket folk.

För min del, som bor i Kiruna och har anhöriga som bor i Stockholm, upplever jag snarare att det är tvärtom. Även om det finns ett stort utbud av sång och musik, film och teater, sportevenemang och andra aktiviteter så är möjligheten att ta del av det väldigt beroende av hur man tar sig till arrangemanget och vad det kostar.

Om man tar hänsyn till det tror jag faktiskt att vi har minst lika bra förutsättningar att ta del av kulturaktiviteter och sportevenemang som vi är intresserade av.

I Kiruna har vi till exempel i vårt Folkets Hus den djupaste och bästa teaterscenen norr om Sundsvall som möjliggör att vi bland annat kan ta emot och visa upp stora dansföreställningar. Om jag för några år sedan hade fått frågan om jag trodde att det var Kiruna eller Umeå som hade den största teaterscenen så hade jag förmodligen svarat Umeå. Men så är det alltså inte.

”Lilla Kiruna” med en befolkningsmängd som är mindre än en fjärdedel av Umeås kan förutom det rada upp en hel del annat att vara stolt över.

Vi har en kommunal konstsamling där bland andra konstnärerna Prins Eugen, Cristian Ericsson, John Bauer, Carl Larsson, Albert Engström, Anders Zorn och Lars Lerin finns representerade. Därutöver finns det en fantastisk konstsamling i LKAB:s bolagshotell – för att inte tala om den konst som finns att beskåda på Icehotel och som förnyas varje år.

Vi har ett fantastiskt stadshus som i dag också inrymmer konsthall med cirka 200 konstverk. Stadshuset som hösten 2018 ska tömmas, och verksamheterna flyttas, kommer att ersättas med ett nytt stadshus i nya centrum där Norrbottens länskonstmuseum kommer att ligga.

Under de senaste sju åren har Kiruna kommun, tillsammans med landstinget, satsat på en projektverksamhet med olika konstprojekt i Kiruna och ute i Norrbottens län. Det arbetet kommer nu att fortsätta med att rekrytera en chef som i sin tur ska organisera och starta upp verksamheten. Kiruna och Norrbotten får ytterligare en attraktion att stoltsera med!

Det som stärker den lilla stadens kulturliv är närheten och tillgängligheten, kulturevenemang blir en del av vardagen och kulturen en mötesplats för umgänge.