När man läser Dagens Nyheter kan man tro att de största frågorna i valet 2010 är RUT-avdraget och fastighetsskatten för medelklassen i Täby och Nacka. Men det finns andra frågor som borde diskuteras mer intensivt.
Landets journalister, politiker och opinionsbildare borde till exempel ägna en stund åt Majblommans larmrapport om barnfattigdomen i Sverige år 2010.

"För en kvarts miljon barn är det val varje dag", skriver Majblomman i ett pressutskick inför Almedalsveckan.
Det handlar om den växande skara av barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sverige år 2010. Deras föräldrar ställs hela tiden inför svåra val.
Ska vi prioritera hyran eller nya glas-ögon till barnen?
Har vi råd att hämta ut medicinen eller behövs pengarna i stället till ett par nya stövlar?

Detta är verkligheten i Sverige 2010, som den beskrivs av Majblomman, som verkligen inte är en socialdemokratisk propagandaorgansation.
Det är Sverige där 250 000 barn (mer än en tiondel av alla svenska barn) lever i familjer där bristen på pengar skapar ständig oro.

Majblomman är inte ensam om att varna för utvecklingen.
Rädda Barnen, fackförbundet SSR (som organiserar landets socialsekreterare), Unga Örnar och professor Tapio Salonen uttrycker samma farhågor.
En tuffare arbetsmarknad -
i kombination med regeringens åtstramningar i a-kassan och sjukförsäkringen - innebär att utslagningen ökar. Fler tvingas vända sig till socialen.

Det är en utveckling som berör oss alla och förtjänar ett större utrymme i valdebatten 2010.
Det blir ett sämre och otryggare samhälle när många hamnar vid sidan om. I spåren av den sociala otryggheten följer ökad kriminalitet, missbruk, våld och annat elände.