Så är det för många människor i Sverige idag. De anses för sjuka för att jobba men för friska för att få sjukersättning. De utförsäkras, får inget stöd av samhället utom socialbidrag, medan alliansregeringen beklagar att "alla system har sina brister och att människor i enstaka fall kommer i kläm".

Fuck the system! vill jag svara.

Psykiatrikern Monica König på Södersjukhuset intervjuas i TV4. Varje vecka får hon remisser på cancerpatienter som mår dåligt på grund av Försäkringskassans hantering av deras ärenden.

"Jag kallar det försäkringskasseutlöst depression", säger König.

Som om det inte räckte med den livskris som cancern i sig kan utlösa. Som om det inte vore nog att genomgå en fysiskt och psykiskt krävande cancerbehandling. Nej, då ska man dessutom ha en handläggare från Försäkringskassan i luren som tycker att man redan borde vara tillbaka på jobbet.

Observera: Det är inte Försäkringskassans handläggares fel. De är tvingade att följa det regelverk som politikerna har bestämt. Om vi ogillar systemet ska vi kritisera regeringen och inte låta ministrarna skylla ifrån sig på lägre tjänstemän.

Vi kan även testa att kritisera oss själva. Så här får vi betala de skattesänkningar som Fredrik Reinfeldt lovade oss. Välfärd kostar skattepengar. Mindre skattepengar betyder mindre välfärd. Det fattar vem som helst. Ekvationen är inte särskilt komplicerad.

Tycker ni att jag låter arg nu? Det är värre än så. Jag är fly förbannad. Jag står inte ut med ett samhälle som stjälper istället för att hjälpa. Jag förstår inte vad vi ska ha samhället till om det får redan bräckliga människor att krackelera.

Jag kan inte förlåta de borgerliga partiledarna. De stod på rad i sista partiledardebatten och lovade att bristerna i sjukförsäkringen skulle rättas till. Ja, redan på måndagen efter valet skulle allt ordna sig och bli bra igen, lät det som.

De ljög. Inget hände. Inget händer! Psykiatrier diagnostiserar "försäkringskasseutlöst depression" i Sverige 2011 och jag vill ställa mig på gatan och ropa till regeringen:

"Ta tillbaka era jädra skattesänkningar, jag vill inte ha era pengar, de är smutsiga!"

Det måste finnas stöd och hopp för ett samhälle som räcker människor handen istället för att lägga krokben. Det bara måste det.