Bland hbt-ungdomar har var fjärde tjej och var tionde kille försökt ta livet av sig. Bland unga transpersoner har var tredje försökt begå självmord.

Risken för psykisk ohälsa, stress, ängslan, oro, ångest och självmordtankar är fördubblad eller tredubblad hos unga homo- och bisexuella, visar nationella folkhälsoenkäten 2005 och 2008.

Unga hbt-personers ångest växer ur en kombination av hets och osynlighet. Tänk dig själv: Du är en kille på 14 vårar som märker att du tänder på killar. Eller en tjej på 15 jordsnurr som känner dig som en kille, som bara inte kan stå ut med pubertetens förvandling av din kropp.Du känner dig annorlunda, du märker att du inte svarar mot normen. Inte nog med det: runt omkring dig duggar skällsord som "bögjävel" och "jävla lebb" tätt. 60 procent av unga pojkar och 43 procent av unga flickor säger att deras kompisar har en negativ inställning till homosexuella.

Hur ska du då våga komma ut som den du är? Hur ska du kunna tro på en framtid? Resultatet kan bli ensamhet, isolering och självförakt.Om inte omgivningen finns där och tar emot dig. Talar om för dig att alla människor har rätt att vara sig själva - även du. Att framtiden är ljus bara du orkar igenom det helvete som är just nu. Att livet är värt att leva.

Kampanjen "It Gets Better" startade i USA 2010. En självmordsvåg bland unga hbt-personer som hade mobbats i skolan fick författaren Dan Savage att spela in en Youtube-video med sin partner Terry. Budskapet var enkelt men livsviktigt: "Dö inte. Det blir bättre."

"It Gets Better" spred sig snabbt över världen. Över 10 000 videor har laddats upp på hemsidan. De har setts över 35 miljoner gånger.Nu har en svensk version av "It Gets Better" lanserats. Hbt-aktivisten Micke Kazarnowicz står bakom hemsidan www.detblirbattre.se. Förutom vittnesmål i form av videor finns där råd om var man kan få hjälp och hur man kan hjälpa. Jag är en av dem som berättar om hur jag överlevde högstadiet.

Detta är hbt-rörelsens egen Det blir bättre-kampanj. Den ska inte förväxlas med programmet "Det blir bättre" på TV 3, vars första avsnitt sändes igår. Meter Television och Rädda Barnen uppmärksammar barns utsatta situation i stort.

Det är väldigt bra, men de borde ha valt ett annat namn för sin tv-satsning. Begreppet "Det blir bättre" tillhör den hbt-rörelse som försöker rädda sina unga. Rädda Barnen gör fel som försöker snylta på It Gets Betters goda renommé. Inte minst med tanke på att Rädda Barnen har argumenterat argsint mot homoadoptioner. De glömde att alla barn inte är hetero. Att långt ifrån alla barn växer upp med straighta föräldrar. Rädda Barnens motstånd mot homoadoptioner ökade hbt-ungdomars utsatthet och osynlighet.Hbt-rörelsens egen Det blir bättre-kampanj är ett välkommet inslag i den svenska människorättskampen. Inte nog med att hbt-ungdomar får stöd att orka från vuxna som har överlevt. Kampanjen sätter även ljuset på samhällets oförmåga att stärka och försvara unga hbt-personer.

Politiker, myndigheter och frivilligorganisationer kommer att tvingas agera. Vården måste skaffa sig hbt-kompetens. Sexualundervisningen i skolan måste göra upp med heteronormen. Hbt-ungdomar måste få mötesplatser, till exempel fritidsgårdar, där de kan hämta kraft och träffa andra i samma situation.

Det blir bättre. Om vi tar hand om varandra.