Anton Hysén, fotbollsspelare

Anton Hysén kom ut i mars. Då blev han Sveriges första öppet homosexuella manliga fotbollsspelare.

- Det är ju helt sjukt. Det är så fucked up alltihop. Var fan är alla andra? sa han i fotbollsmagasinet Offside.

Artikelbild

Förhoppningsvis är Anton Hysén inte ensam länge till. Det är dags för herridrotten att göra upp med sin homofobi.

Anton Hyséns styrka att stå för den han är öppnar garderobsdörren för många andra fotbollsbögar.

Refaat Ezeldin, Luleåprofil
När president Mubarak störtades från makten i Egypten stod Refaat Ezeldin på Storgatan i Luleå och höll sitt livs tal. Han talade om sitt folks kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.
Refaat Ezeldin fick åhörarna att ropa försvinn åt Mubarak: ”Erhaal! Erhaal!”
Efteråt var vi många som grät. Refaat fick världen att komma samman. Kairo fanns i Luleå, trots det stora geografiska avståndet.
Refaat Ezeldins brinnande engagemang och hjärta gör Luleå till en stad i världen.

Birgitte Nyborg, fiktiv statsminister
Den danska dramaserien Borgen har vunnit mitt hjärta. Eller snarare huvudpersonen Birgitte Nyborg, den fiktiva danska statsministern som spelas av Sidse Babett Knudsen.
Ingen kämpar med politiken och livet som Birgitte. Hon tvingas ständigt att kompromissa medan sitt hjärta och realiteterna. Politiken är hård och cynisk, ändå försöker Birgitte följa sin övertygelse.
Inför säsong två av Borgen ligger Birgitte i skilsmässa. Politiken har slitit alltför hårt på privatlivet. Birgitte förtjänar inte bara en påskpuss – utan även en varm stärkande kram.

Eva Nordmark,  blivande TCO-bas
Eva Nordmark från Luleå lämnar snart SKTF för att bli ordförande i TCO. Vi norrbottningar har anledning att vara stolta.
Eva är en facklig ordförande för en ny tid. Hon moderniserar fackets sätt att arbeta och står alltid på sina medlemmars sida – oavsett vilken regering som för tillfället styr.
Nidbilden av fackpampen kunde inte vara mer irrelevant. Eva gör succé i mötet med människor. Hon har alltid tid att lyssna och vågar alltid säga vad hon tycker.

Håkan Juholt, S-ledare
Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt har en gigantisk uppgift framför sig. Att gjuta självförtroende och mod i ett parti som är sargat av sitt sämsta valresultat i modern tid.
Det räcker inte att Juholt vädjar till klassiska socialdemokratiska ideal. Han måste även våga ta de nödvändiga stegen framåt.
Miljön, människorätten, småföretagarna. Juholt måste vinna unga människor som lever i ett annat samhälle än han själv växte upp i. Det här är en uppmuntrande puss på vägen.

Mona Sahlin, före detta partiledare
Mona Sahlin är en av Socialdemokraternas stora ideologer. Hon blev tidigt feminist. Hon slogs för hbt-rättigheter långt innan andra politiker började gå i Prideparaden för att det skulle se illa ut om de lät bli. Hon står på invandrartjejernas och -killarnas sida.
Mona Sahlin har öppnat socialdemokratins ögon för förtryck på grund av kön, etnicitet, sexualitet och funktionshinder. Därför är hon kontroversiell. Den som går först får alltid ta de hårdaste smällarna.
Men föregångarna väcker även störst beundran. Mona Sahlin kommer alltid att vara en av Sveriges mest älskade politiker.