Nästa vecka håller SSU kongress i ABF-huset i Stockholm. Över 400 SSU:are från hela landet samlas för att slå fast politiken och välja en ny ordförande.

Kongressen kommer självklart att präglas av massakern på Utöya, både känslomässigt och formellt. SSU:arna kommer att hedra offren och sända sitt deltagande till AUF i Norge.

Även säkerhetsarrangemangen påverkas. SSU-ledningen tror inte att hotbilden mot kongressen har ökat efter dåden i Norge, men har kontinuerlig kontakt med Säpo och Stockholmspolisen.

- Det känns som att det här har slagit rakt in i SSU. Det är vårt grannland och vår närmaste samarbetsorganisation som har drabbats stenhårt. Vi känner oss sorgsna först och främst. Man ska inte underskatta den känslan, men man ska inte blanda ihop den känslan med hotbilden.

Den känsla vi har är att det är viktigt att vi jobbar med varandra för en trygghet och för en säker kongress, säger SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä till SVT.

Det är förståeligt om föräldrar som ska skicka sina barn till SSU-kongressen känner oro. Kanske finns det även SSU:are som tvekar att åka dit. Säkerheten måste givetvis säkerställas.

Nu om någonsin är det viktigt att arbetet i de politiska ungdomsförbunden, inte bara i SSU, fortsätter med förnyad styrka. Högerextremisten Anders Behring Breivik ville mörda en hel generation unga socialdemokrater. Han ska inte få ta död på unga människors engagemang för människovärde och demokrati.

Hela världen sluter nu upp i solidaritet med Norge och terroristens offer. Mitt i allt det nattsvarta växer ett starkt hopp. Människors ansvar för varandra manifesteras tydligare än någonsin.

- För oss unga socialdemokrater är det viktigt att vi inte viker oss. Vi får inte upphöra i vår strävan efter friheten, jämlikheten och solidariteten. För oss är det viktigt att fortsätta kampen för de värden som vi tillsammans med våra vänner i AUF står för, säger SSU:s ordförande Jytte Guteland.

Redan i går reste en grupp svenska SSU:are till den internationella socialistinternationens ungdomsläger i Österrike. AUF skulle ha åkt direkt från Utöya till IUSY-lägret. Så blev det inte. Istället får tusentals unga från hela världen samlas i Österrike för att hedra och sörja sina döda norska vänner.

- Vi står tillsammans i solidaritet. Vi är alla AUF-aktivister idag, säger IUSY-ledningen.

När SSU-kongressen inleds nästa vecka fortsätter den unga socialdemokratins arbete för frihet, jämlikhet och solidaritet. Det kommer att manifesteras i livliga politiska debatter och unga människors kärlek till samhällsförändringen.

Årets SSU-kongress är viktigare än någonsin.

Demokratin, inte terrorn, ska segra.