Alltså. Jag tycker det är lite väl mycket gnäll på Facebooks etab-lering i Luleå.

Tillåt mig kvickt att krossa två av gnällargumenten.

1) "Det blir bara några hundra byggjobb och 30-50 jobb när serverhallarna står färdiga."

Jag visste inte att några hundra jobb var lite. Jag trodde att varje jobb som kommer till Norrbotten räknas. Eller lever ni fortfarande kvar i tron att en ny jätteindustri ska dimpa ner från himlen och anställa flera tusen personer?

Vakna. Det är 2011 nu. Jobben kommer ofta i tjänstesektorn och hos mindre arbetsgivare.

Facebooks etablering i Luleå ökar chanserna att fler dataaktörer etablerar sig här. Nyligen meddelade Telia att de utökar sin bredbandssupport och nyanställer 34 personer i Luleå.

"Luleå är en expansiv region som har den kompetens vi efterfrågar", sa Telias bredbandschef Malin Frenning till Radio Norrbotten.

2) "100 miljoner i statligt investeringsbidrag till ett av världens starkaste varumärken? Det är slöseri med pengar!"

Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva upprepa det här. Men fullt utbyggda drar serverhallarna lika mycket energi som 16 000 villor, eller hela Bodens kommun. Det staten lägger ut i investeringsbidrag får den igen i energiskatt på bara tre år. För Sverige är serverhallarna en ren vinstaffär.

Vissa tror att investeringsbidraget hade kunnat användas till barn och gamla i stället. Så är det inte. Det statliga investe-ringsstödet bestäms av EU-regler och kommer från pengar som är avsatta för det ändamålet.

Jag har svårt att se hur vi någonsin ska få en bra vård och omsorg, alltså en fungerande välfärd, utan den tillväxt det innebär att företag växer och etablerar sig i Sverige.

Fortfarande inte övertygad om att serverhallarna är en bra sak? Lyssna i sådana fall på Greenpeace. Samma dag som etableringen offentliggjordes skickade de ut ett pressmeddelande som välkomnade Facebook till Luleå.

"Facebook har länge fått en majoritet av energin till sina datacenter från kolkraft. Genom att lägga sitt nya datacenter i Luleå kan de välja att få 100 procent förnybar energi. Det skulle vara ett stort steg i rätt riktning för Facebook", sa Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Om en så trovärdig miljöaktör applåderar serverhallarna borde även vi norrbottningar kunna göra det.

I bland misstänker jag att gnället på serverhallarna bara är en typisk negativ norrbottnisk ryggmärgsreaktion: Allt är botten och om det inte redan är botten kommer det i alla fall att bli det.

Vakna. Det är 2011 nu. Vi är inga förlorare längre.