Nu är 2012 här. För mig ska det bli ett antirasistiskt år. Mitt starkaste minne från 2011 är den förfärliga natten mellan den 22 och 23 juli. När vidden av terrordåden i Norge gick upp för oss. Att högerextremisten Anders Behring Breivik hade dödat 77 personer när han angrep socialdemokratiska ungdomar på Utöya och bombade Oslos regeringskvarter.

Breivik var ensam om sina terrordåd. Men han är inte ensam om att vilja stoppa "islamiseringen" av Europa, vilket han angav som motiv. Likheterna mellan Breiviks "manifest" och retoriken från ideologiskt övertygade högerextremister är slående. Samtidigt är Sverigedemokraterna landets fjärde största parti enligt den senaste SCB-mätningen.

Ja, jag tänker viga detta år åt antirasismen. Inspiration och kunskap hämtar jag inte minst från min vän Tobias Lundeqvist, en av människovärdets och demokratins många försvarare på nätet.

Han bor i Luleå, supportar den antirasistiska stiftelsen Expo och driver bloggen Trots er.

I slutet av året klubbade Sverigedemokraterna igenom sitt nya principprogram. Nu ska främlingsfientligheten sopas under mattan och "socialkonservatismen" bli partiets nya melodi. Åtminstone utåt.

Tobias Lundeqvist har i en rad blogginlägg granskat det nya principprogrammet. Han klär av SD plagg efter plagg. Tills de står utan kläder igen.

SD skriver att de "bildades 1988 med det övergripande målet att formera en demokratisk, politisk rörelse som skulle slå vakt om den gemensamma nationella identitet som utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling".

Expo upplyser om att SD bildades ur den rasistiska rörelsen BSS, Bevara Sverige Svenskt. Flera av grundarna hade anknytning till skinnskallekretsar. Talesmannen Anders Klarström hade börjat sin politiska karriär inom nazistiska Nordiska Rikspartiet.

SD skriver vidare att de "försvarar alla individers grundläggande människovärde och alla folks rätt till självständighet och demokratisk utveckling."

Det rimmar illa med en lång rad uttalanden från SD-företrädare, påpekar Tobias Lundeqvist. Riksdagsledamoten Josef Fransson säger exempelvis så här om Koranen: "Följer man det som står i den jävla skitboken, rent ut sagt. Då har man ingen plats i mitt samhälle."

Läs vidare på http://trotser.blogspot.com. Gör som Tobias Lundeqvist och ta kampen mot rasismen. Det behöver inte vara så svårt.

Säg ifrån vid ett fikabord eller på en fotbollsträning. Vägra möta fördomar och hat med tystnad. För 2012 ska inte bli som 2011. Det ska bli bättre, det måste bli det.