Man ska alltid akta sig för att dra några långtgående slutsatser av enstaka opinionsmätningar. Men Aftonbladet/United Minds partisympatiundersökning är i alla fall hoppingivande för de rödgröna partierna.

I princip är det nu jämnt mellan den rödgröna oppositionen och regeringen. S, V och MP får tillsammans 45,7 procent mot 46,3 för regeringsalliansen.

Det är dock för tidigt att tala om en Löfven-effekt. Men Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har börjat bra. Partiet ökar med 2,4 procentenheter.

På den borgerliga kanten fortsätter KD och C den farliga dansen på fyraprocentsstrecket.

KD noterar visserligen en liten uppgång till 4,7 procent, men partiet ligger alltjämt nära fyraprocentsspärren. Centern backar till 3,9 procent.

I det läget framstår Moderaternas starka 32,4 procent i mätningen som en Pyrrhus-seger.

2014 kan vi få den paradoxala situationen att M gör sitt bästa val någonsin, men ändå förlorar regeringsmakten därför att KD och C ramlar ut ur riksdagen.

Noterbart är även att MP och V ligger på med deras mått höga nivåer. V ligger strax under och MP strax över 10 procent.

De nya ledargarnityren i MP och V (Åsa Romson, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt) har fått en klart bättre start än det nya borgerliga hoppet, nya Centerledaren Annie Lööf.

Fortfarande återstår det 31 långa månader till valdagen 21 september 2014. Men utvecklingen i väljaropinionen bäddar för att det kan bli ett mycket dramatiskt val.

Fredrik Reinfeldt (M) utmanas av en socialdemokrati och opposition som kan ha fått en nytändning under Stefan Löfvens ledarskap.