Helgen den 15-17 juni går den första upplagan av Luleå Pride av stapeln. Det blir klubbtält, föreläsningar i Stadsparken och en avslutande picknick på söndagen.

"Alla regnbågens färger ska få ta plats i Norrbotten", säger projektledaren Sophie Gunnarsson i NSD.

Jag längtar redan. Pride är en hbtq-rörelsens forum för fest och politik. Pride firas över hela världen, till minne av Stonewallupproret i New York 1969. Det utlöstes av att polisen trakasserade och gjorde en razzia mot gaybaren Stonewall Inn.

"We’re here, we’re queer, get used to it!" skanderade gayrörelsens pionjärer.

Att få fira Pride är inte självklart överallt i världen, inte ens på nära avstånd från Sverige. Flera länder i Öst- och Centraleuropa har hårdnackat hetsat mot hbtq-aktivister sedan murens fall.

I förra veckan gjorde SVT:s Elin Jönsson ett starkt reportage från St Petersburg i Ryssland. Stadens politiker har nyss klubbat igenom en lag som förbjuder "propaganda" om homo-, bi- och transsexualitet.

Upphovsmannen till den nya lagen, den lokale parlamentsledamoten Vitalij Milonov, säger rent hårresande saker i Rapport.

"De flesta homosexuella blir det till följd av samhällets inflytande, genom propaganda. Det vill säga, antingen har de genom information eller våld övertalats att bli homosexuella", påstår han.

Undersökningar visar att var fjärde rysk homosexuell har försökt ta sitt liv, på grund av utanförskap och en känsla av att inte vara accepterad i samhället. När Elin Jönsson frågar varför Vitalij Milonov inte försöker skydda barn och unga från självmord svarar han:

"En människa som upplever sig vara homosexuell är en människa som, ja, milt uttryckt har psykiska defekter. Det är en människa som förstår att hon är född onormal. Det är naturligt att en sådan person, som vet att hon aldrig kommer föra sin art vidare, lider och vill ta sitt liv."

Även i Sverige visar statistiken att unga hbtq-personer lider av större psykisk ohälsa än andra. Heteronormen verkar förtryckande.

Men i Sverige har vi mänskliga rättigheter som tillåter hbtq-rörelsen att kämpa för alla människors rätt att vara sig själva. Och en stark politisk vilja till jämlikhet, som undan för undan avskaffar diskriminerande lagar.

Luleå Pride är en viktig folkfest som ökar livsutrymmet för hbtq-personer i Norrbotten och pressar tillbaka den förtryckande heteronormen. Men Luleå Pride är även en stark manifestation av internationell solidaritet.

Vi i Luleå är med hbtq-rörelsen i St Petersburg när den upplever sin svåraste tid.