Vid förra årets deklaration bad en deklarant att få betala 1500 mer i skatt, eftersom det var så mycket varje svensk medborgare tjänat på svensk vapenexport det året.

Vissa frågor är komplicerade. Det är svårt att hitta ett rätt eller fel.

Man kan säga att det inte är vapen som startar krig. I grunden är det människor, politiska ledare, som är grunden till problemet - inte vapnen.

Jan Nygren, socialdemokrat och före detta vice vd på SAAB AB, försvarade vapenexporten i Aktuellt i politiken den 1 april 2012 med argumentet

"Sverige har en moralisk förpliktelse att dela med sig av vår teknik till länder som inte har vapen."

En moralisk förpliktelse. Det låter fint. Vi delar med oss till de som inte har. Vi gör något bra, är hans andemening. Men det är något som gnager ändå.

För Jan Nygrens fina ord betyder ju ingenting, de är ju helt tomma.

Vissa frågor är komplicerade, andra är väldigt enkla.

Ministermännen har säkert mer information än jag har om hur det går till när man bestämmer att Sverige ska exportera vapen till ett land. Jan Nygren vet säkert mer än mig om att dela med sig av teknik till andra länder.

Men grundfrågan är ändå, om det är rimligt att Sverige säljer vapen till diktaturer?

Strunta i allt du har hört om handel och att dela med sig av teknik och fundera, är det verkligen rimligt att Sverige säljer vapen? Till diktaturer?

Vi vet alla vad vapen används till.

Ändå tvekar man lite. Säger något om att handla över gränserna är det finaste som finns och problemet är inte vapnen, det är diktatorerna.

Och även om alla verkar tycka dessa diktatorer är ett prob-lem, säljer vi vapen till dem. Vi gör det samtidigt som svensk vapenexport trycker upp propagandalappar där det står att vi är så duktiga som delar med oss av teknik till de som inte har den. Teknik för att döda sitt folk, är inte något som kanske borde spridas.

Alla vet det här. Reinfeldt och Bildt och Löfven och Lööf och du och jag vet det här.

Så varför slutar man inte? Varför började man ens?

För vi alla tjänar på det. Du och jag tjänar på det här.

Andra tjänar mer än andra på det. Och de som tjänar mycket på det, har mycket makt. Men de som tjänar mest på vapenexporten, det är diktatorerna vi skeppar vapnen till.