I helgen har jag, som många andra, ägnat tid åt att förbereda trädgården inför sommaren. Det är en massa rester från vintern som ska städas bort, trädgårdsmöbler ska tas fram och grillen ska premiäranvändas för säsongen... Och naturen verkligen svämmar över av viljan att på nytt slå ut i prunkande grönska.

När det var dags att ta fram de små plantor som har förgrott i fönstret sedan i påskas, insåg jag att vissa plantor har klarat sig bättre än andra. Kanske har de fått lite mer solljus och lite mer vatten och näring?

Försiktigt satte jag ner plantorna i jorden i växthuset och tog en funderare "är det värt att sätta ut de plantor som är svagare, eller ska jag slänga dem på komposten?".

I dagens Sverige har det nästan gått så långt att människor som är svaga "slängs på komposten". Utförsäkringar från både A-kassan och Försäkringskassan tvingar människor att gå från hus och hem, för att de just nu saknar förmågan att vara starka.

Är det inte när man själv inte kan vara stark, som man behöver hjälp? Att få hjälp att bli frisk. Att få hjälp så att man kan komma tillbaka till arbete.

I en debattartikel i DN för en tid sedan, lägger Centern till och med fram förslaget att välfärden ska ransoneras. Smaka på det - "välfärden ska ransoneras"!

Deras lösning är att köer, avgifter, behovsprövning och centralstyrning ska styra vilka som får ta del av välfärden. Men inte drabbar detta de som redan är starka, de som inte har behov av vård, arbetslöshetsförsäkringar och andra sociala skyddnät. Nej, återigen är det de svaga i samhället som får ta smällen, de som redan har svårt att klara sig i ett allt kallare Sverige - för dem ska välfärden ransoneras!

Det man verkligen INTE behöver är mer bekymmer i form av växande ekonomiska problem och en stämpel i pannan som säger att man är onyttig! Den politik som Alliansen för idag är rent ut sagt både oansvarig och omänsklig! Att en större andel människor hamnar i utanförskap är en katastrof både samhällsekonomiskt och för individen!

Som socialdemokrater ser vi bara en lösning och det är att vi ska se alla individer, både starka och svaga, som en tillgång. Att alla ska ha rätt att få vara svaga och då få den hjälp som man behöver. Varje dag kämpar vi för det som med ett slitet ord kallas för solidaritet.

Varje dag kämpar vi för att de som är svaga ska få hjälp att bli starka. Min förhoppning är att vi kan vara starka tillsammans!