Årets julklapp är hörlurar.

Det meddelade Handelns utredningsinstitut som i ett kvartssekel har utsett årets julklapp. År 1988 var det bakmaskinen som var innegrejen. Eftersom en av mina döttrar är glutenintolerant köpte vi en några år senare och kunde servera nybakat bröd varje morgon. Fadern tyckte att det var roligare än dottern. Efter några veckor bad hon att få vakuumpackat bröd från affären i stället för det som bakmaskinen åstadkom. Och mas-kinen åkte ned i källaren.

Sedan dess har man lanserat woken, internetpaket, kokboken, mössan och mycket annat. Men detta med hörlurar tyder väl ändå på en kretivitetskris hos HUI?

Det är slående att man aldrig lanserat en gåva till Amnesty, Rädda Barnen, Röda Korset eller Barnfonden som årets julklapp. I stället vill man väl bidra till ökad omsättning i handelns kassor.

I dag är det precis en månad kvar till julafton. Frågorna är om handeln ska sälja rekordmycket i år igen och om tomten har tid att komma.

Barnfonden, ja. När man inledde verksamheten i Kap Verde för 23 år sedan gick bara 71 procent av barnen i skolan. Nu är det 99 procent. År 1990 dog 46 av 1 000 barn före fem års ålder. Nu är den siffran nere på 29 barn, en av de lägsta noteringarna i hela Afrika. Framgångarna har lett till att Barnfonden nu ska dra sig ur engagemang i landet och överlåta arbetet till lokala aktörer. Det hela är en framgångssaga.

På lördag inleds världscupen i längdskidor i Gällivare. Jag håller tummarna för Kalla och Hellner, som ju båda kan sägas ha hemmaplan. Skidåkning i sig är kul och som tevesport är längdåkning oslagbar. Förr fick man skriva in mellantider i ett block och jämföra. Nu serverar snabba datorer mellantider och placering. Det gör att upplevelsen blir än starkare.

Hoppas att arrangörerna får framgångar med helgens evenemang.

Med 386 röster mot 281 röstade EU-parlamentet ja till den omstridde maltesiske Tonio Borg som EU-kommissionär. Han är motståndare till aborter och skilsmässor.

"Ansvaret för att EU nu får en homofob abortmotståndare vilar tungt på M, KD och svenska regeringen. Hade de agerat annorlunda hade vi kunnat få majoritet för nej", menar EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S).

Parlamentet ger bara råd. Det är regeringarna som avgör. Och vad säger (Anders) Borg om (Tonio) Borg?

Det ska komma asylsökande till byn. På informationsmötet berättade en företrädare för Migrationsverket om villkoren för de som kommer hit. De lever verkligen under knapphetens kalla stjärna. På mötet visades en stark vilja att på olika sätt bistå de nödlidande som kommer. Hur har de det med vinsterskor, egentligen? På planet hade någon sett att flera hade sandaler. Och hur ska man få med de unga i idrottsföreningen?

Det finns ett annat Sverige än järnstängernas och hjärnsläppens.

Det regnar i sena november och jag tänker på Världsbankens dystra rapport om jordens tillstånd. Man befarar att medeltemperaturen kommer att stiga med fyra grader till år 2060. Målet var max två graders temperaturstegring. Miljöprofessor Johan Rockström befarar att världen står inför ett allvarligt hot. Stiger temeraturen med fyra grader, "då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten".

Alla fakta finns på bordet men de nödvändiga krafttagen uteblir. Länder lurpassar på varandra. Kortsiktiga ekonomiska överväganden väger tyngre än långsiktiga ekologiska. Ibland kan partitaktik gå före en överlevnadsstrategi. Och det värsta är att barnbarnen och deras barn vet att vår generation visste vad som hotade. Och den svenska miljöpolitiken är ju i dag så utslätad och tandlös att man kan undra om miljöministern har kompat ut sig fram till valet.

Jag hoppas på en fin helg i Gällivare och på andra platser i Norrbotten.