Ibland blir det allra enklaste och mest självklara plötslig komplicerat och kontroversiellt. Eller det framställs så av dem som har allt att vinna på att inga strålkastare riktas mot dunkla hörn. För vem tycker inte att vården ska vara jämlik, omsorgen trygg och förskolan utvecklande? Precis. Det mest självklara i välfärden. Men icke.

När LO nyligen presenterade förslag för att bygga framtidens välfärd, blev det liv i luckan. LO anser att företag inte längre ska få plundra välfärden på pengar. LO anser att behoven hos barn, sjuka och äldre ska prioriteras framför företagens önskelistor.

Alldeles omöjligt, fick vi till svar. Plötsligt var det kontroversiellt att använda skattemedel till medborgarnas nytta, komplicerat att leverera välfärd utan vinstutdelning. Men ärligt talat - hur svårt är det?

Vi har alla läst och sett rapporteringen om bristerna i välfärden. Vi har upprörts av vanvård och sett maskar krypa i sår. Vi har läst om sjunkande skolresultat och förskoleavdelningar med fler än 40 barn. Vi ser anställda springa och springa men aldrig hinna ikapp - i sjukvården och äldreomsorgen, förskolan och skolan.

Nu får det vara slut med det. För såväl brukare som anställda har LO nu satt ned foten, sagt stopp och presenterat nya lösningar.

Vårt förslag handlar om att höja kvaliteten i välfärden, stoppa resursslöseriet, förbättra insynen och inflytandet, och värna människors rätt till valfrihet och likvärdighet.

Vi vill skapa ordnig och reda. Och ja, det betyder att företag som verkar i välfärdssektorn måste öppna sin redovisning, begränsa sitt vinstuttag och leverera enligt höga kvalitetskrav om bemanning, arbetsvillkor och utbildning.

Behoven inom välfärdssektorn växer, samtidigt hotar personalbrist. Resurserna behöver öka. Den svenska välfärdssektorn har på kort tid avreglerats och privatiserats. Snabbare än i något jämförbart land.

Det har skapat problem. Experimentet som ekonomiskt handlat om att ta från oss alla via skatten, och ge till de rika via vinsten, det måste avslutas nu.

Vinst i välfärden är när förskolans personal hinner se varje barn, när varje sjuk person får den bästa vården, när varje gammal människa kan känna trygghet trots att varken huvudet eller kroppen länge är densamma.

För att nå dit måste vi stoppa pengatransporterna från välfärden till de privata kontona. Det mest självklara i världen.