En norsk bragdguldsjury skulle få det mycket svårt. Marit Björgen blev drottning i längdskidåkning vid VM i Italien. Petter Northug överglänste alla och visade att han behärskar skidåkningens alla distanser. Tora Berger vann världscupen i skidskytte i stor stil och i VM tog hon medalj i alla lopp (fyra guld och två silver).

Så en bragdjury skulle nog välja - Magnus Carlsen. Tjugotvååringen från Tönsberg i Vestfold fylke vann den stora schackturneringen i London, som var kval för VM-spel. Men det var ingen lätt seger.

Carlsen hamnade på samma poäng som förre världsmästaren Vladimir Kramnik men norrmannen hade en seger mer. Senare i år ska han möta världsmästaren Viswanathan Anand, en fyrtiofyraårig indier som med framgång försvarat sin titel vid flera tillfällen. Men Anands form är lite dunkel och dessutom är han dubbelt så gammal som utmanaren.

Carlsen var tretton år och etthundrafyrtioåtta dagar då han blev stormästare. Och sedan länge är han rankad etta i världen. Tilläggas kan att han var yngste deltagare i London.

En norsk bragdjury skulle inte få det lätt men jag skulle rösta på Carlsen.

Kongre(s)skortis 1

Bolivianske expresidenten satt i ett sidorum i Stockholms Folkets hus. Grå farbror som åter skulle bli president. Hernan Siles Suazo.

Så blev jag Latinamerikaexpert.

P O Enquist från Hjoggböle i Västerbotten har kommit ut med ännu en bok, "Liknelseboken" (Norstedts). Den självbiografiska "Ett annat liv" var ju enormt bra så jag hade höga förväntningar på den nya. Men den lyfter inte. Och de navelskådande avsnitten är ibland tröttsamt långa.

Inget av Enquists mästerverk. Ty sådana finns. Jag önskar att Enquist skriver om världen och kampen för drägligare liv, ja överlevnad.

Kongre(s)skortis 2

I presskaféet satt kommunalrådet och löste kommunala tvistefrågor mellan voteringarna. Skulle man satsa på badhus eller gångtunnel?

Den fria pressens arbete försvårades av kommungubbsen. Dublettdemokratin var vanlig; ombudet hade också en kommun att sköta om.

Veterinärbesöket kostade 965 kronor, inklusive en flaska Otodine för 180. Och dropparna och kortisonpillren på Apoteket Örnen gick på 336:50. Det blir återbesök om fjorton dagar och då ska förhoppningsvis örininflammationen vara över.

I bilen hem erinrar jag mig att asylsökande i Sverige får 61 kr per dag och person för vuxna som delar hushåll.

På Migrationsverkets hemsida (www.migrationsverket.se) finns bra information som visar sanningen bakom den högerextrema propagandan mot flyktingar.

Kongre(s)skortis 3

Förr fick de socialdemokratiska chefredaktörerna fritt tillträde till kongresshallen.

På Västeråskongressen 2001 släpptes inte Ingvar Carlsson in utan fick sitta med oss murvlar. Han hade inte rätt papper och vakten hade kanske dåligt bildminne.

De tidningsdirektörer som tycker att regeringen ska förhandsgranska Sveriges Radios nya webbsida är snett ute. Helsnett. Jag trodde att man bejakade konkurrens, inte minst då alla företrädare för de mäktiga liberala mediahusen.

"Det är uppseendeväckande att företrädare för fria tidningsföretag i Sverige går till politikerna och kräver politiska ingripanden mot landets kanske viktigaste fria medieinstitution." Det skriver Cilla Benkö från SR i ett vasst svar till Tidningsutgivarna.

Kongre(s)skortis 4

Det fanns en telefax (high tech!) bakom scenen i Stockholms Folkets hus. Där stod Palme.

"Hur är det?" frågade jag. "Jag är så jävla förkyld", sa han och snöt sig. Lite senare i veckan blev han omvald för sista gången.

"Hur är det, måste du betala skatt varje år för att du har en tvättmaskin?"

Det undrade en av byns nya invånare, en man från norra Syrien.

Det är inte bara språket som är annorlunda.

Men de yngre snappade snabbt upp att Zlatan håller på att bygga ett fritidshus i socknen. Zlatan är stor. Zlatan förenar.

Kongre(s)skortis 5

Min dåvarande sambo, som bott i Schweiz, tolkade på kongressen 1969. Hon fick Willy Brandt på sin lott. Vilken röta. Han kunde ju svenska.

Om man gör ett trivselindex så kommer "solig och vindstilla dag på isen och ett par rödingar på kroken" att ligga i absoluta toppen.

Ha det ljuvligt i Norrbotten!