Under fredagen omvaldes Carin Jämtin som Socialdemokraternas partisekreterare. Hon kommer att ha en lika nästan viktig roll som Stefan Löfven under de kommande åren.

Det blir Jämtin som ska leda den organisatoriska förnyelsen av S.

Ofta sägs att Socialdemokraterna inte längre är ett folkrörelseparti, utan bara en kampanjapparat. Och visst: Medlemsantalet och valresultaten är inte som på 1960-talet.

Men fortfarande har det socialdemokratiska partiet 100 000 medlemmar. Inget annat parti är i närheten av den siffran.

I senaste valet röstade hela 1,8 miljoner svenskar på partiet. Det styr i stora städer som Malmö och Göteborg men också i småkommuner som Arjeplog och Jokkmokk, Partiet representeras av S-föreningar i hela landet från Ystad i söder till Kiruna i norr.

Därför är det en smula tröttsamt att höra snacket om att Socialdemokraterna inte längre har folklig förankring. S är fortfarande en folklig kraft.

Ta bara den facklig-politiska samverkan. Samarbetet med Kommunal, Byggnads, IF Metall, Handels och andra LO-förbund ger Socialdemokraterna en direktkontakt till vanliga svenska löntagare och "verklighetens folk".

Sådant kan andra partier bara drömma om.

Det betyder inte att allt är perfekt. Partiet behöver utveckla nya kontaktytor mot tjänstemän, akademiker, universitet och småföretagare. Arbetsformerna behöver moderniseras. Nya medlemmar måste tas om hand bättre. De fötroendevalda måste få bättre utbildning,

Men det finns ingen anledning till ständigt självplågeri. Det skadar inte att kommunicera en smula stolthet och självförtroende ibland.

Socialdemokratin kan gott sträcka på ryggen. Den har ett drömläge inför framtiden.