Debatt Säg ordet tjänstepension, och många skruvar oroligt på sig. Tyvärr uppfattas tjänstepension ofta som någonting invecklat och svårbegripligt, och bara fyra av tio känner till att det viktigaste pensionsvalet är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension.

Den 27 september infaller Tjänstepensionens dag – ett bra tillfälle för anställda i Norrbotten att lära sig hur enkelt det faktiskt kan vara att öka sin egen pension med tusentals kronor i månaden. Vi som jobbar med pension varje dag har samlat våra bästa tips.

Fem tips för en högre pension:

1. Jobba på en schysst arbetsplats. Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen. En schyst arbetsgivare tänker på din framtid och betalar in tjänstepension. Kanske kompenserar ditt företag en utebliven tjänstepension med högre lön? Tänk i så fall på att du som har en månadslön på 25 000 kronor behöver spara minst 1 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Du som tjänar 45 000 kronor i månaden behöver spara minst 4 000 kronor.

2. Låt ingen annan tjäna på din pension. Fråga alltid hur stora avgifter du betalar på ditt pensionssparande – och hur mycket eventuella råd kostar. Några tiondels procent i avgift låter inte så mycket, men kan motsvara hundratusentals kronor när det är dags att gå i pension. På pensionsmyndigheten.se kan du räkna på hur avgifterna påverkar din pension.

3. Se över din framtida miljon. Gå in på minpension.se någon gång per år för att få en samlad bild över hur stor pensionen kan bli. För många handlar det om minst en miljon när det väl är dags att gå i pension – så visst är väl pensionspengarna värda lite omtanke?

4. Fundera på livet efter döden. En filosofisk tanke, men för pensionen handlar det konkret om att se över vilken ersättning som går till din familj om du går bort. Kanske vill du välja till ett skydd som ger extra trygghet när barnen är små? Eller är barnen vuxna och klarar sig på egen hand? Genom att välja bort skydd ökar du din egen tjänstepension.

5. Jobba på! Det må vara lättare sagt än gjort, men att jobba lite mer i dag innebär förstås en högre pension i framtiden. Deltidsarbete påverkar också pensionen, så om du har en partner är det toppen om ni kan dela på deltiden. Om ni är gifta kan ni även föra över premiepension till den med lägre inkomst på pensionsmyndigheten.se.

Investera några minuter av Tjänstepensionens dag åt att se över din framtida pension – och ge den ett rejält tillskott. Ditt framtida jag kommer att tacka dig.