När rutinerade backarna Jan Sandström och Daniel Sondell saknades mot Malmö under torsdagen fick 17-årige Nils Lundkvist chansen – och tog den.

Backen från Piteå röstades fram till matchens lirare, med bred marginal, och fick över 13 minuters speltid.

Efteråt hyllades han av alla som sett matchen och av sina lagkamrater.

Men även om det kan verka som att Lundkvist kom från ingenstans, så är han en av de främsta backarna i sin ålder i Sverige. Han är uttagen till Småkronornas femnationersturnering i Finland 8–12 november – och har stått för 9 poäng 14 matcher i J20 Superelit den här säsongen.

27 juli fyller Nils Lundkvist 18 år, vilket innebär att han, precis som Isac Lundeström, är tillgänglig i NHL-draften 2018. Och det är många lag som håller koll på Luleåbacken.

– Ja, det finns klubbar som följer honom – och fortsätter han så här kommer det bli ännu fler intresserade, säger Johan Finnström vars agentfirma representerar Lundkvist.

Vad är hans främsta kvaliteter?

– Det är hans spelsinne. Han tar bra beslut hela tiden när han har pucken. Sen vill han lära sig, är väldigt lyhörd, och bara positiv. Han gjorde det också jättebra i powerplay i går, säger Finnström som också vill lyfta Luleås tränarstab.

– Man måste hylla tränarstaben i Luleå som fortsätter spela honom när han gör det så bra. Han förtjänade sin istid och då är det väldigt kul att se att han får fortsätta.

Vilka bitar kan utvecklas?

– Framförallt styrkan. Han måste bli starkare, så är det. Men också bygga på sig en bank av erfarenhet.

Vad är planen framöver?

– Planen är att fortsätta i lugn och ro i Luleå. De har utbildat honom bra. Nils kommer underifrån, men absolut inte från ingenstans. Han har gjort en bra match och det är en lång kvar, så vi ska inte ha för bråttom.